Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

2014.05.16. Fa Nándor interjú a La Línea-i kihajózás előtt

Eljött a kihajózás napja. Végre azt halljuk tőletek, hogy összeállt minden, lehet indulni. Milyen időjárásra számítotok?

Fa Nándor: Ez a keleti szél fúj már egy hete lassan, és ez nagyon jó nekünk, hátszélben tudunk kimenni. Elég erős, ma 30 csomós hátszelet írnak. Kirepít bennünket az öbölből és át a szoroson. A hosszú, keleti irányú szél megfordította az áramlást és az árapály-áramlás is kifelé megy. Gyakorlatilag minden kifelé visz bennünket. Ez egy nagyon jó állapot, jó érzés, mert itt a szorosban bármi egyéb irányú szélben — mondjuk szembeszélben, szembe áramlásban rendkívül nehéz kimenni. Annyira nehéz, hogy helyenként nem is lehet, még egy ilyen gyors hajóval sem, mint a miénk. De ezzel kifejezetten élvezetes lesz.

Milyen vitorlakombinációkat választotok? Megterveztétek már?

F.N.: Harminc csomós szélben valószínűleg a stay-vitorlát húzzuk fel, és egy három reffre levett nagyvitorlával hagyjuk szaladni a hajót kényelmesen.

Ez hány négyzetméter?

F.N.: Olyan 60-100 négyzetméter lesz körülbelül.

Ebben az irányú szélben, ilyen áramlatokkal az Azori felé, vagy milyen irányban kezditek meg az utat?

F.N.: Amennyire lehet, nyugatnak fogunk tartani. Szerintem egy ici-picit fölé fogunk most eleinte tartani. Egyrészt tiszta hátszélben nem akarunk menni, mert nem szerencsés, másrészt pedig a későbbiekben úgy alakulnak majd a szelek — be fog élesedni —, hogy az a jó, ha beejtve megyünk. A határon kell mennünk, mert egyrészt, ha nagyon felmegyünk, ott el fog fogyni a szél, másrészt tudjunk majd ejteni később és szaladni lefelé. Nagyon picit nyugatnak, észak-nyugatnak fogunk tartani.

Későbbi időjárást is néztél, vagy nem érdemes annyira előre menni?

F.N.: Egy egy-hetes előrejelzést néztem, de nem érdemes ennyire előre menni, mert fog változni úgy is. De ez az egy hét körülbelül jó nekünk. Az Atlanti-óceán közepéig láttam, és addig teljesen jó.

Mi a kalkulálható idő az amerikai érkezésig? Azzal a sebességgel, amit már a tesztvitorlázás során tapasztaltatok, hogy hogyan lehet vele haladni?

F.N.: Ha ilyen körülmények között haladunk, akkor két héten belül oda kell, hogy érjünk mindenképpen.