Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

2014.06.10. Spirit of Hungary – Newport (video Magyar nyelven) – co-skipper audio Bp-en

2014. 06.12. Hazaérkezett Budapestre Fa Nándor kormányostársa,

Goszleth Marcell, akit most, hogy éppcsak leszállt a repülőgépről, nem szerettük volna a hajó munkálatokról, a versennyel kapcsolatos ügyekről kérdezni, pihenésképp inkább a Newportban szerzett egyedi szakmai élményekről érdeklődtünk, amiről korábban telefonon beszélt nekünk… 

Spirit of Hungary 60' co-skipper Goszleth Marcell hazaérkezett -  arrival in  - Budapest 2014 jun 12

Spirit of Hungary 60′ co-skipper  – Goszleth Marcell hazaérkezett –
arrival in Budapest Hungary  –  (mixPRess photo)  2014 06 12

 

Goszleth Marcellel készült élményriportunkban hallhatnak arról, hogy a sok kemény munka, megpróbáltatás ellenére micsoda érzés egy korábban olimpiai versenyvitorlázónak, olyan közegbe röppenni, ahol az ellenfelek nemcsak versenytársként kezelik egymást.

A fiatal magyar vitorlázó tehetség – Fa Nándor, az ő  óceáni hajós mércéjével is (!) bevált kormányostársa –  arról is szólt, hogy a Nándor mellett átélt és megtapasztalt kemény munkák és pihenést nem tűrő óceáni menet során, majd az utóbbi hetekben szerzett óceáni versenyhajós világban azt tapasztalta, hogy a 60 lábasok családjában és kapcsolat rendszerében nagyon máshogy mérik a szakmai tudást.
Oda nem lehet csak úgy (!) ajánlással bekerülni, de ha megtette a hajós, amit az óceáni versenyvitorlázó szakma elismer, akkor egy-szuszra elfelejti az ember, hogy milyen véres verítékkel lehetett megmászni ezt a “karrier-árbocot (!) …”

Hangfelvétel Goszlet Marcellel  – magyar nyelven.

(leirata  itt alább olvasható)

(készítette: mixPRess)

köszönet a fotókért/ thanks a lot for the professional photos to Mr Billy Black  – Newport RI USA.  www.billyblack.com

Billy Blacktől kapott fotoösszeállításunk holnap látható itt a galériában.

Spirit of Hungary in Newport  - Marcell Goszleth, co.skipper of Nandor Fa Billy Black photo http://www.billyblack.com/index.html

Spirit of Hungary in Newport – Marcell Goszleth, co-skipper of Nandor Fa  photo: Billy Black 
www.billyblack.com

A Goszleth marcellel készült hangfelvétel leirata:

Megérkezett Goszleth Marcell Budapestre. “Elhagytad” (!)  Nándit a közös munkákban, de már megoldottatok sok mindent, azt gondolom. Nem is a hajóról és a munkákról faggatnálak, hanem inkább azt az élményt szeretném, ha elmondanád, amit telefonban — a hangodból érezhetően mosolygós jó kedvvel — mondtál, hogy micsoda világba csöppentetek New Portban.  Nándinak ez adott volt már ’91-ben a B.O.C-n, de most biztos még inkább megérintett benneteket az a szellem, ami New Port.

Goszleth Marcell:

“Igen. New York is nagyon meleg fogadtatásban részesített bennünket, plusz ott volt a többi versenyhajó, de azért arról tudni kell, hogy az a kikötő, ahol New Yorkban álltunk, az nem egy kimondott vitorlás központ. Nem úgy, mint New Port, ahol megérkezésünkkor fantasztikus meglepetés ért, körbe nézve a kikötőben. Rögtön fölfedeztem 3 olyan Mini Maxit, akik ellen versenyzünk a Wild Joe-val. Mindhárom amerikai hajó, a Caol Ila, a Shockwave, és a Bella Mente, aki két évvel ezelőtt világbajnok volt, tehát ezek nagyon komly hajók. Mindegyiknek ez a New Port a bázis, ahol mi is most helyet kaptunk és várja a hajó a hajóra rakását. Remek volt látni néhány ismerős arcot ezekről a hajókról, illetve Nándival közösen meg is tudtuk nézni ezeket a hajókat közelről kicsit részletesebben, mert ők most a New Port – Bermuda versenyre készülnek, amely egy héten belül rajtol onnan. Így a hajók egy része ízekre volt szedve, ami azért is izgalmas, mert egészen közelről tudtunk olyan technikai részleteket megnézni, amire egyébként nem nagyon van lehetősége az embernek.

Ezt tetézte az, hogy ugyancsak New Portban tanyázik az egyik nagy Orma trimarán, az egykori Banque Populaire 4, ami most Spindrift névre hallgat. Egy Atlanti-átkelő rekord kísérletre készül, természetesen oda is megpróbáltuk bejátszani magunkat, sikerrel. A hajó projektmenedzsere egyébként az itteni svájci kishajót is igazgatja, amellyel a genfi tókerülő versenyen szoktak menni Dona Bertarelliék. Sikerült vele meghívatnunk magunkat a hajóra, és végigjártuk az egészet tüzetesen, nagyon sok olyan apró technikai érdekességről adott felvilágosítást, ami nekünk sok szempontból hasznos, mindamellett egy ilyen hajót, nem is kell mondanom — akit érdekel, vagy aki kicsit jobban benne van ebben, az érti —, milyen fantasztikus ilyen közelről megnézni.

A hab a tortán, ha ez nem lett volna elég, az az volt, amikor egy néhány nappal ezelőtt az Alvimedica Volvo 65-ös befutott New Portba, akik egy félig helyi csapat — ez egy török szponzor által futtatott, most a Volvo Ocean Race-re készülő, de jó részt amerikai legénységből felálló társaság. Ennek a hajónak a “boat captain”-je ugyancsak meghívott bennünket, sikerült megbeszélni vele, hogy láthassuk a hajót belülről. Az is egy nagyon érdekes élmény volt, megnézni azokat a Volvo 65-ösöket, amelyekkel a soron következő, ősszel rajtoló Volvo Ocean Race-en versenyeznek majd. Összességében ez egy nagyon tanulságos és egy hihetetlenül élménygazdag néhány nap volt, amit New Portban töltöttem.”

Valójában ez egy szakmai továbbképzésnek is tekinthető abban a tekintetben, hogy amikor egymés ellen versenyeztek, akkor sok minden titokban van és a függöny mögé nem igazán engedik a versenytársak egymást. Nyilván a Nándi ottani kapcsolatai, illetve az a respekt, ami ezt a projektet illeti, az egy kicsit könnyebben nyitotta a kilincseket ezekbe a körökbe.

G.M.:

“Természetesen. Nehéz ezt innen elképzelni Magyarországról, hogy egy ilyen távoli helyen a Nándinak ekkora respektje van. Nem egy olyan élményünk volt, amikor oda jöttek nézegetni a hajót  és egyik-másik ember amikor megtudta, úgy reagáltak, hogy “Hú, hát ez a Fa Nándornak a hajója?”. Tudták, hogy ki a Nándi, emlékeztek rá nagyon sokan a BOC Challenge-ről ’91-ből. Lassan 15 éve, hogy Nándi ott járt, és ebből látszik, hogy mekkora az ázsiója és mekkora a respektje annak a dolognak, amit Nándi csinál, hogy ilyen távlatból is jó páran emlékeztek rá. Akik pedig esetleg őt korábbról nem ismerték, azok magát ezt a “short-handed sailing”-et, amit a Nándi képvisel, ugyancsak nagy becsben tartják. Csak hogy egy példát mondjak, ott volt egy srác, egy tervező fiú a Hall Spars-tól, ami a világ egyik legkomolyabb árbocgyártó cége. Álltunk a Spindrift mellett, beszélgettünk, és amikor mondtuk, hogy mi melyik hajóról vagyunk, akkor a srác elmosolyodott és mondta, hogy igen, fantasztikusak ezek a hajók mint például a Mini Maxik, és a többi — volt ott egy Swan 42-tes, aminek ők gyártják a szária-árbocát —, de a fiú mondta, hogy milyen hihetetlen, és mennyire becsül bennünket, mert ez a nyílt óceáni versenyzés egy egészen más tászta, ő sosem csináná.”

Nagyon fontos hozzá tenni, hogy ez a projekt most általad is komoly kalibert ért el a két személyes vitorlázásban. Egy komoly társává váltál a Nándinak és nyilván az ezt megelőző szakmai életutad is igen komoly. Azt gonolom, hogy az a respekt, ami most például az OSM felől jött, hogy ragaszkodtak hozzá, hogy ott legyetek mindketten, azt hiszem hogy neked is nagyon jól esik. Legközelebb Barcelonából fogunk veletek jelentkezni egy ottani háttérből és egy ottani szakmai összefoglalóval.

G.M.:

“Valóban, nem lehet elégszer ismételni, hogy az OSM milyen rengeteget segített nekünk. Ők, mivel igen közel vannak ehhez az egészhez, elég pontosan fel tudják mérni, hogy mit jelent ez a fajta versenyzés, amit – most mondhatom, hogy – mi a Nándival csinálunk. Részükről is érezhető ez a szimpátia. Épp ma olvastam, hogy sajnos a Safran – amely az első helyen állt – szkippere, a Marc olyan sérülést szenvedett az egyik éjsuakai manőver során, hogy kénytelenek voltak irányt módosítva Cadizban kikötni. Még nem diagnosztizálták, hogy mi a problémája, de komoly fájdalmakra panaszkodott. Azok az emberek, akik e körül vannak, érzik, hogy ez mennyire kemény dolog tud lenni. Emiatt nagyon nagy a respektje azoknak a versenyzőknek, akik ezt elszántan csinálják. Barcelonából jelentkezünk, és reméljük, lesznek újabb híreink.”

(mixPRess felvétel – Fa Lili leirata)

 

2014.06.10. Spirit of Hungary 60′ fedélzetéről, Newportból jelentkezett

Fa Nándor és Goszleth Marcell  (skype-kapcsolat)





Az interjú írott változata:

New Portból jelentkezett a Spirit of Hungary fedélzetéről 

Fa Nándor projekt menedzser – kormányos és Goszleth Marcell, Fa Nándor kormányos társa 

Spirit of Hungary Newport  Nandor Fa skipper and Marcell Goszleth co-skipper Billy Black photo http://www.billyblack.com/index.html

Spirit of Hungary Newport
Nandor Fa skipper and Marcell Goszleth co-skipper
Billy Black photo
http://www.billyblack.com/index.html

(Pünkösd hétfőn, nálunk már este, ott még napközben)

Goszleth Marcell:

“Szeretettel köszöntünk mindenkit mi is innen a Spirit of Hungary fedélzetéről. Mindenekelőtt szeretnénk Nándival megköszönni mindazt a figyelmet és támogatást, amelyekről értesültünk a különböző csatornákon keresztül. A sok megoldandó feladat közben ez a fajta támogatás nagyon sokat jelentett nekünk.

Röviden arról, hogy miért is vagyunk itt New Portban:

Május 31-én érkeztünk meg New Yorkba. Röviddel az érkezés után olyan technikai feladatokkal találtuk magunkat szembe, amelyeknek a megoldása meghaladta a lehetőségeinket mind időbeli, mind pedig technikai szempontból. Így elrajtoltunk a versenyben, de nem volt sajnos más ésszerű megoldásunk, mint hogy a versenyből visszalépünk. Közvetlen ezután, nagy elánnal vetettük bele magunkat a szervezésbe, hogy a hajót minél hamarabb megfelelő állapotba hozzuk ahhoz, hogy vitorlázni lehessen vele.”

Fa Nándor:

“Először is kellett egy teljes felmérést csinálnunk. Végig jártuk a hajót, sok vitorlát el kellett takarítanunk az útból, hogy lássuk, mi van a szerkezetben. Látszott, hogy nem stimmel. Később szembesültünk azokkal a technikai és technológiai problémákkal, amik közben keletkeztek. Meglehetősen kemény időjárási viszonyok között jöttünk, és egyáltalán nem csoda, hogy ilyenek vannak a hajóban. Ez messze túlmutat azon, amit akár a New York-i, akár a New Port-i kikötőben meg lehetne csinálni. Egyértelmű, hogy műhely körülmények közé vissza kell vinni a hajót és ezeket a problémákat ott orvosolni. Egyetlen lehetőségünk maradt, kerestünk egy olyan céget, amely egy hajó szállító szolgáltatás: a hajóra fel lehet tenni a mi hajónkat, elszállítják Európába, és onnan mi hazavisszük műhelykörülmények közé, hogy a hajót úgy fel tudjuk készíteni, hogy télre a Barcelona World Race-re már üzemképes legyen. Jelen pillanatban ennél többet még magunk sem tudunk addig, amíg mélyreható vizsgálatokat nem végeztünk. Műhelyben tudunk olyan vágásokat, fúrásokat, feltárásokat csinálni, amik pontosak. Jelen pillanatban ilyet itt még nem tudunk csinálni. Majd akkor, amikor mindenki – akinek kell -, ott lesz, akkor ezeket megcsináljuk, és akkor fogjuk igazán tudni és el is mondani, hogy mi a problémánk. Az biztos, hogy jelen pillanatban a hajó nem vitorlázható, főleg nem transz-Atlantin, és főleg nem versenykörülmények között. Ez a helyzet, és mindenkit türelemre kérünk, hogy várjanak az ilyen információkkal, amég mi magunk nem tudjuk.

Úgy hallottam, hogy az OSM, illetve az Ocean Masters Media ragaszkodik a ti jelenlétetekhez és mindenképp szeretné, ha ti is ott lennétek a New York – Barcelona barcelonai záró rendezvényén. Talán ha jól sejtem, már utána is néztetek, hogy hogy tudtok oda jutni. Ez megint csak nem hiányzik, mert plusz költség, de a rendező olyan szintű segítséget és támogatást adott mindvégig ezekben az időkben, hogy ahogy Nándi fogalmazott nekem telefonban, nem tudtatok elenállni a meghívásnak. Illetve szinte parancsként kaptátok a meghívást, mondván ehhez a flottához tartoztok. Mi lesz a végső döntésetek?

Goszleth Marcell:

“Az OSM-től valóban rengeteg segítséget kaptunk, amikor a problémákról ők is tudomást szereztek. A kérésüknek eleget téve a terv most az, hogy hazautazásunkat követően a 20-án rendezendő barcelonai díjkiosztón Nándor és én is jelen leszünk, és jelenlétünkkel is mintegy köszönetet mondunk a szervezőknek, az eddig nyújtott segítségért, illetve a jövőről is szólunk majd pár szót ott Barcelonában.”

Fa Nándor:

“A mostani barcelonai rendezvény egyrészt a a New York – Bercelona eredményhirdetése, másrészt a Barcelona World Race-t beharangozó sajtótájékoztató. Azért ragaszkodnak a jelenlétünkhöz, mert egyrészt nyilván versenyben voltunk, és egy olyan nemzet hajója, amely nemzet idáig nem volt ebben a körben, illetve volt, csak jóval korábban. Mi most abszolút színesítjük ezt a flottát és megfogalmazottan szükségük van ránk, mint ahogy nekünk is szükségünk van rájuk. Ez mindkét részről meg is nyilvánult. Nagy segítségünkre voltak New Yorkban. Ezért úgy gondoljuk, hogy kutya kötelezettségünk elmenni oda és megmutatni magunkat. Ezzel nem árulok el zsákbamacskát, hogy valóban a Barcelona World Race-re készülök én, majd még a Marcell elgondolkodik, hogy ő készen áll-e. Az majd még eldől, de mindenképpen meg kell mutatnunk magunkat, hogy készülünk és számíthatnak ránk. A 20-i barcelonai rendezvény erről szól, és ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy ott legyünk.

Köszönjük szépen! Jó munkát a szállítmányozás előkészítésében! Minden jót, közben azért pihenjetek is!