Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

A 8. VENDÉE GLOBE – nemzetközibb, mint valaha – 10 nemzet óceáni szólóvitorlázóival – köztük: FA NÁNDOR

A 2016-17-es Vendée Globe-ra összesen 29-en teljesítették a nevezés adminisztrációs, sport és technikai követelményeit. Ez közel 50 százalékkal több versenyzőt jelent, mint a legutolsó alkalommal. 14 vitorlázó először vág neki a „tengerek Everestjének”, 15-en visszatérő hajósok.

Öten ráadásul abba a rendkívül elit csoportba tartoznak, akik negyedszerre vágnak neki a távnak. Ilyen például a 2005-ös nyertes Vincent Riou, a megállíthatatlan brit Alex Thomson, vagy a francia Jean-Pierre Dick. Pódiumon végzett már Jean Le Cam is, csakúgy, mint a már kétszer második Armel Le Cléac’h, aki Fa Nándorral és négy társukkal harmadszorra állnak majd rajtvonalra.

A nyolcadik Vendée Globe egyszerre hozta össze a verseny történelmének legfiatalabb – a svájci Alan Roura csupán 23 éves – és a legidősebb – a 66 éves, amerikai Rich Wilson – versenyzőjét. Emellett a technikai újítások terén is jelentős fejlesztést mutat be, ugyanis most jelentek meg először a „bajuszok”, amelyek oldal-, és hátszélben a hajótest minél hatékonyabb kiemelését hivatottak segíteni. Hét skipper döntött az újítás mellett abban a reményben, hogy a sebesség különbség a javukra a hosszú verseny alatt jelentős előnyt jelent majd. „Nagyon várjuk az új és a régebbi generációjú hajók versenyét, biztosan izgalmas versenyek alakulnak majd ki a hajók között minden szinten” – nyilatkozta Yves Auvinet.

Tíz országból indulnak skipperek idén a Vendée Globe-on, ami rekordnak számít a verseny történelmében. Ausztráliából és Ázsiából most először van induló – a japán Kojiro Shiraishi és az új-zélandi Conrad Colman – , a két kontinens még soha nem képviseltette magát a versenyen. Hollandiából és Írországból sem indult még senki, ugyanakkor a kilenc nem-francia versenyző közül hárman visszatérők. Köztük van a négyszeres magyar földkerülő vitorlázó, Fa Nándor is, valamint Alex Thomson és az amerikai Rich Wilson.

Kojiro Shiraishi (Spirit of Yukoh): „Mérhetetlen megtiszteltetés számomra, hogy első ázsiai versenyzőként rajthoz állhatok. Fő célom, hogy megmutassam a kontinensemen élőknek mennyire fontos és hatalmas ez a verseny.”

Alex Thomson (Hugo Boss): „Ez már a negyedik Vendée Globe-om lesz, de még mindig ugyanolyan kemény tudni, mi vár ránk amikor versenyzünk, mint korábban. Az előző versenyeken megtanultam, hogy a váratlan dolgokra is fel kell készülni, de a célom világos: meg akarom nyerni a Vendée Globe-ot.”

Fa Nándor: (Spirit of Hungary): Húsz évvel ezelőtt álltam utoljára rajtvonalhoz a Vendée Globe-on, akkor egy ütközés miatt fel kellett adnom a versenyt. Most egy olyan hajóval fogok versenyezni, amit saját magam terveztem és volt időm megfelelően felkészíteni. Nagyon jó a hajó és fantasztikus a csapatom is. Optimista vagyok, tele energiával, készen állok a harmadik Vendée Globe-omra.”

Vincent Riou (PRB): Három alapvető dolog szükséges, hogy a Vendée Globe-on versenyezzen valaki. Az első a szenvedély a verseny iránt, ez az, ami bennünket összehoz. A második, hogy maximálisan komolyan kell venni mindent, különösen, ha az ember a verseny elején halad. A harmadik pedig, hogy megosszuk élményeinket partnereinkkel, a csapatunkkal és természetesen minden érdeklődővel.”

szöveg: Mérei Tamás/ VG2016 versenyoldal nyomán

több info: hivatalos versenyoldal : vendeeglobe.org