Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

A New York — Barcelona verseny díjátadó rendezvénye

Június 20-án pénteken került megrendezésre az IMOCA Ocean Masters széria New York — Barcelona Atlanti-óceán átkelő vitorlázóversenyének díjkiosztó rendezvénye a Real Club Náutico de Barcelona megnevezésű yacht clubban.

A kétszemélyes Észak-Atlantit átszelő verseny kivételes kezdetnek bizonyult az új IMOCA Ocean Masters Világbajnokságban. Ez az új, az OSM-mel (Open Sports Management) és a FNOB-bal (Barcelona Ocean Sailing Foundation) közösen megrendezett transzatlanti verseny komoly kihívás elé állította a versenyzőket, mely lehetőséget biztosított számukra a széria további versenyeire való felkészüléshez, mint például a Route du Rhum, illetve a Barcelona World Race.

A díjátadó ceremónián Maite Fandos, Barcelona alpolgármestere és a FNOB elnöke, Sir Keith Mills, az OSM elnöke, valamint Jean Kerhoas, az IMOCA osztály elnöke nyújtotta át a díjakat a versenyzőknek.

A díjátadó esemény vendéglátója Enrique Corominas, a Real Club Náutico de Barcelona elnöke volt. A rendezvényen helyi méltóságok is részt vettek, mint például Miquel Valls, a Barcelona Chamber of Commerce elnöke, Simón Sánchez a Hugo Boss Watches-tól, Gerard Esteva, a Union of Catalan Sporting Federations és a Catalan Sailing Federation elnöke, valamint Barcelona város önkormányzatától Àngels Esteller.

A négy csapatot Fandos köszöntötte, aki beszédében megerősítette, “A verseny egy olyan kapcsolatot szilárdított meg, mely biztosan kiállja majd az idő próbáját”. New York és Barcelona egyesültek az óceán által. Ebben az évben Barcelona a világ vitorlázó fővárosa. December 31-én a város nemzetközi fókuszpontá válik, ahol újra ti lesztek a sztárok.”

Sir Keith Mills hozzátette: “Elégedett vagyok, hogy a verseny ilyen fantasztikus volt. Öt IMOCA ’60-as hajónk és öt nemzet 10 szkippere volt jelen, valamint három médiastáb… Színvonalas versenyt sikerült megalkotnunk, mely rendkívül érdekesnek bizonyult a média és a publikum számára is. Óriási támogatásban részesültünk, melyet szeretnék megköszönni mindenkinek, aki részese volt ennek a sikeres rendezvénynek. Nagyon várom már a többi verseny kezdetét is: a Route du Rhum-ot, és természetesen a Barcelona World Race-t, mely év végén indul.”

Az IMOCA Ocean Masters New York — Barcelona verseny győztes trófeája egy üvegből készült szobor, melynek alkotója a brit művész, Paul Critchley. Átadását a győztes Hugo Boss csapat részére — szkipperek: Pepe Ribes and Ryan Breymaier — hatalmas tapsvihar fogadta. A Hugo Boss június 15-én vasárnap, helyi idő szerint 20:54:30-kor érkezett meg Barcelonába, csupán 14 nap alatt teljesítve a 3,720 mérföldes távot New York-ból.

“Nagy büszkeségre ad okot megnyerni ezt a versenyt, mert rendkívül kemény volt, folyamatos versenyhelyzetben. Egész végig a maximumon mentünk, igyekeztünk a lehetőségek határáig teljesíteni, melyért jutalmunk a győzelem lett.” — mondta Ribes. Barcelonában fejezni be a versenyt, ahol élek, ugyancsak hihetetlen élmény volt. Breymaier hozzátette, nagyon meleg fogadtatásban volt része Barcelonától. “Barcelona a kedvenc európai városom.”

Négy órával később megérkezett a Hugo Boss-szal mindvégig szoros csatát vívó Team Neutrogena, szkipperei a spanyol Guillermo Altadill és a chilei José Muñoz. “A regatta nagyon jó alkalom volt számunkra tesztelések és a Barcelona World Race-re való felkészülés szempontjából.” — mondta Altadill. A díj átadása után hozzátette: “Ez a verseny volt az ideális felkészülés mind a csapat, mind a hajó számára. Ezek után már alig várom a Barceona World Race-t.” Muñoz ugyancsak kiemelte a verseny sokat kínáló természetét, személyes elégedettségét az IMOCA osztályban való debutálásával kapcsolatban, illetve a földkerülő vitorlázó Altadill-lal kialakult remek együttműködését.

Harmadikként futottak be Anna Corbella és Gerard Marín, a GAES Sailing Team szkipperei. A 15 napos verseny nagyszerű tapasztalatokat jelentett a csapatnak. “Nagyon boldogok vagyunk, mert megbizonyosodtunk afelől, hogy mind a csapatunkban, mind pedig a hajónkban szuper lehetőségek vannak.” — mondta Marìn. Corbella hozzátette: A fantasztikus New York-i háttérrel lezajlott rajt, az Atlanti erős szelei, a riválisokkal való közeli versenyzés és a hazámba, Barcelonába való érkezés… vitorlázóként nem hiszem, hogy bármi többet kívánhatnék ennél.

Ez a verseny volt az IMOCA Ocean Masters Világbajnokság első pontszerző versenye, illetve szintén az első verseny, amit az Open Sports Management rendezett (Sir Keith Mills sportmarketing cége Lausanne-ban, Svájcban, mely az IMOCA osztály kereskedelmi jogaival rendelkezik). Az IMOCA Ocean Masters New York — Barcelona verseny a FNOB és a Spanyol Királyi Vitorlás Szövetség közreműködésében került megrendezésre.

Díjak:

— Legjobb médiacsapattag:

a díjat átnyújtotta: Őexellenciája Miguel Camps (a Barcelona Chamber of Commerce elnöke)

a díjat átvette: Andrés Soriano, a Hugo Boss fedélzetén végzett munkájáért

 

— Leghosszabb táv megtétele 24 órán belül:

a díjat átadta: Simon Sánchez (Hugo Boss Watches)

a díjat átvette: Pepe Ribes és Ryan Breymaier, a Hugo Boss szkipperei

 

— Különdíj a Spirit of Hungary részére:

a díjat átadta: Gerard Esteva (a Union of Catalan Sporting Federations elnökhelyettese)

a díjat átvette: Fa Nándor és Goszleth Marcell szkipperek

 

— Különdíj a Safran Sailing Team részére:

a díjat átadta: Àngels Esteller (Barcelona város önkormányzatától)

a díjat átvette: Marc Guillemot és Morgan Lagravière szkipperek

 

— Harmadik helyzett díja a GAES Centros Auditivos részére:

a díjat átadta: Jean Kerhoas (az IMOCA osztály elnöke)

a díjat átvette: Anna Corbella és Gerard Marín szkipperek, Enrique Cameselle médiacsapattag

 

— Második helyezett díja a Neutrogena Sailing Team részére:

a díjat átadta: Sir Keith Mills (az OSM elnöke)

a díjat átvette: Guillermo Altadill és José Muñoz szkipperek, Andrés Soriano médiacsapattag

 

— Győztes díja a Hugo Boss részére:

a díjat átadta: Maite Fandos (Barcelona alpolgármestere és a FNOB elnöke)

a díjat átvette: Pepe Ribes és Ryan Breymaier szkipperek, Chris Museler médiacsapattag

 

Az IMOCA Ocean Masters New York — Barcelona végső EREDMÉNYEI:

1. Hugo Boss – Pepe Ribes (ESP) / Ryan Breymaier (USA)
Finish at Barcelona: 15-06-2014, at 20h 54m 30s local time
Time taken from New York: 14d 02h 44m 30s

2. Team Neutrogena– Guillermo Altadill (ESP) / José Muñoz (CHI)
Finish at Barcelona: 16-06-2014, at 01h 05m 17s local time
Time taken from New York: 14d 06h 55m 17s

3. GAES Sailing Team– Anna Corbella (ESP) – Gerard Marín (ESP)
Finish at Barcelona: 16-06-2014, at 15h 53m 45s local time
Time taken from New York: 14d 21h 42m 45s

Retired: Spirit of Hungary – Nandor Fa (HUN)- Marcell Goszleth (HUN)

Retired: Safran – Marc Guillemot (FRA)-Morgan Lagravière (FRA)

 

(képösszeállítás feltöltése hamarosan itt)