Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

A Vendée Globe-os „Nagypapik” … keményen állják a sarat! Le Figaro – Guillaume Loisy írása (magyar változat)

Másfél hónappal a start után, a négy hatvanfeletti skipper még mindig versenyben van! És mindenkit lenyűgöznek! Az üvöltő hatvanasok – Fa Nándor, Enda O’Coineen, Rich Wilson és Pieter Heerema … / *Dr Hortobágyi Ildikó fordítása

Ezek a „srácok” mellett, az 57 éves és négyszeres Vendée Globe versenyző, Jean Le Cam, szinte kölyöknek számít. Az üvöltő hatvanasok – Fa Nándor, Enda O’Coineen, Rich Wilson és Pieter Heerema – folytatják világkörüli odisszeájukat. Amikor a flotta közel egy harmada (huszonkilencből kilenc, és közöttük szép számmal akadnak zsenge korúak is) már feladta, a „Vendée Globos Nagypapik” keményen veszik az akadályokat.

Fa Nándor, a négy öreg tengerifarkas falkavezére ráadásul már meg is hívatta magát a Top 10-be (szerda este kilencedik volt – mára már nyolcadik helyen vitorlázik (a fordító megjegyzése).
Ráadásul, a magyar vitorlázó nem újonc a mezőnyben, hiszen harmadik (3.Vendée Globe-on indult, 5. földkerülő útja- szerk.) világkörüli útján van. „ A cél még igen távol van, és nem törekszem a lehetetlenre, de elmondhatatlanul büszke vagyok, hogy az első tíz között vagyok” – nyilatkozta szerdán a dél-Tasmániai vizekről a Spirit of Hungary skippere, aki saját tervezésű és építésű, Budapesten (!) készült monocoque hajóval versenyez, hasonlóan az előző két versenyhez (5. helyen ért célba 199-3ban, illetve 1997-ben feladásra kényszerült).
Arra a kérdésre, hogy nem rossz érzés a mások szerencsétlensége miatt elcsenni a jobb helyeket, a vitorlázó azt válaszolta: „Nem így szerettem volna megelőzni őket”. A hajdani birkózó, aki 500 kilométerre született a tengertől, mégis nagyon közel a Balatonhoz, Közép-Európa legnagyobb tavához, lelkesen mesél a Nagy Déli Vizekről: „Imádok gyorsan haladni, és inkább a teljesítmény fontos számomra, mint a végső helyezés” – tette hozzá.

Rich Wilson: “Kapcsoljátok ki a TV-t, és tessék felállni a kanapéról, még nem fejeztétek be a munkát!”

Az előörsi jelenlét Enda O’Coineen számára sem egy prioritás. Tamburával a kezében, egy ír ballada zenéjére hajózott ki Les Sables-ből, maga mögött hagyva egy fergeteges esti mulatságot a híres Le Galway étteremben. A Connemaraban született szimpatikus szakállas vitorlázó legnagyobb álma, hogy ő legyen az első ír, aki befejezi a világkörüli versenyt. Érett és tapasztalt tengerészként (tavaly 3. lett a Transat Saint-Barth- Port La Forêt versenyen), a 61 éves üzletember, aki a berlini fal leomlását követően Kelet-Európában prosperált, jelenleg a 14. helyen halad. Annak ellenére, hogy az utóbbi napokban Ausztrália déli részén számítógép meghibásodás miatt „vakon” navigálta Kilcullen Voyager hajóját (előzőleg Mike Golding Ecover nevű hajója volt ez), az Ír Kocsmák Nemzetközi Szövetségének Elnőke (és ez sem csupán kitaláció) gyönyörűen halad a futamon. Reményvesztett pillanataiban azonban Enda számíthat egy másik angolszász társára, Rich Wilsonra, aki olyankor VHS-en tartja benne a lelket.

A jelenlegi verseny rangidőse, aki január 1-én ünnepeli majd 67. születésnapját és aki a Harvardon és az MIT-n szerzett matematikusi diplomát, nincs messze az írtől, jelenleg 17. helyen vitorlázik kevesebb mint 100 mérföldre O’Coineentől. Az aszmája és az évek súlya ellenére, oroszlánként kapaszkodik a Great American IV nevű hajója kormányrudjába. A 2009-es Vendée Globe-on 121 nap alatt vitorlázta körbe a földet, most azzal a céllal oldotta el a köteleket, hogy megossza tapasztalatait és új pedagógiai programokat fejlesszen a SitesAlive nevű oktatási platformján. Kanadától Tajvanig, Oroszországon keresztül, Ausztrália és Kamerunig diákok milliói követhetik kalandját saját osztálytermeikben.

Az elegáns, bajszos úriembernek azonban a nyugdíjasoknak is üzen: „Kapcsoljátok ki a TV-t, és tessék felállni a kanapéról, még nem fejeztétek be a munkát!” Ő maga ennek élő példája.

Fa Nándor: “Manapság könnyebben fáradok és nehezebben regenerálódom. Talán ezért sem vagyok a sor elején. Már nem ambicionál, hogy a legjobb legyek.”

Pieter Heerema 65 éves korára hozta meg a döntést, Michel Desjoyeaux-val történő nagy beszélgetést követően, és nem utolsó sorban azután, hogy húsz évig figyelte a Vendée Globe hajósainak kalandjait. Egy új oldalszárnyas hajón vitorlázik, amelyet az olasz Andrea Murától vásárolt meg, aki pénzügyi gondok miatt, végül kénytelen volt bedobni a törölközőt. A holland jelenleg nincs messze Leeuwin Foktól és szépen tartja az irányt millió gondja ellenére. „Az út egy hátsérüléssel kezdődött, majd ezt követte robotpilóta meghibásodások véget nem érő sorozata, amelyek teljesen kioltották bennem a versengés reményét is”, közölte emailben a hajózó. Az tengerentúli olajiparban tevékenykedő üzletember, aki nagyon igényes saját magával szemben – talán ezért is nevezte el hajóját No Way Back (nincs vissza út) – már csak azt szeretné, hogy visszaérkezzen Les Sables-be. Azonban nem azért vásárolt meg egy több millió eurót erő versenyhajót, hogy sétaútra induljon. A technikai hibák nagyon bosszantják. „Ezek a gondok nem az én vitorlázási manővereim miatt következnek be, hanem egy nagyon rossz tervezésű rendkívül drága és túlkomplikált berendezésről van szó.” És mi van a híres oldalszárnyakkal, amelyekkel még az élen haladó „fiatal srácoknak” Le Cléac’h és Thomsonnak is meggyűlt a bajuk? „Egyáltalán nincsenek az idősebb korosztályhoz igazítva”, vágja rá a holland.

Szívós természetével és tapasztalatból ismerve a világkörüli hajózás megpróbáltatásait, Fa Nándor Nagypapa, (akinek egy két és fél éves fiúunokája van) csak megerősíti a híres francia mondást, miszerint nem lehet egyidőben a jelenben is és a múltban is élni! 

Fa: „Negyvenéves koromban, a fizikai képességeim csúcspontján voltam. Az első Vendée Globe versenyenem képes voltam mindent megtenni és mindent elviselni – emlékezett vissza a magyar. Manapság könnyebben fáradok és nehezebben regenerálódom. Talán ezért sem vagyok a sor elején. Már nem ambicionál, hogy a legjobb legyek.”

De azért lássuk be, haláli Nagypapik ezek a versenyzők!  

 A cikk a le Figaro publikációja, eredetije itt található:  Guillaume Loisy Mis à jour le 22/12/2016 à 08h32 – Publié le 21/12/2016 à 18h24

Fordította Dr Hortobágyi Ildikó, a veszprémi Pannon Egyetem docense, aki 1996/97 tanévben a Nantes-i egyetem oktatójaként látogatott el a Vendée Globe városba, ott, akkor és azóta is gyakran nyújt nyelvi, szakmai támogatást Fa Nándor kommunikációs csapatának. 

Le Figaro http://sport24.lefigaro.fr/voile/vendee-globe/actualites/les-papys-du-vendee-globe-font-de-la-resistance-838429