Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Az utolsó 200 mérföldön belül

Április 20-án hétfőre várják célba a Spirit of Hungary magyar IMOCA versenyvitorlást.

A Spirit of Hungary szűkebb stábja már megérkezett Barcelonába, és konzultált a versenyzőket december 31-e óta követő navigációs szakértőkkel, valamint a befutó lebonyolításáért felelős rendezőséggel. A célba érkezés ideje továbbra is bizonytalan, mert a Földközi tenger trükkös szelei kiszámíthatatlanok, de a legfrissebb optimista kalkuláció alapján hétfőn még naplemente előtt célba érhet a Fa Nándor – Conrad Colman kormányos kettős.

A befutó programja nagyon pontosan szabályozott és koreografált. A célvonal a híres W Hotel előtti vízfelületen feszül, ahol motorcsónakokkal várják a célbírók, rendezők, média képviselői, és elsősorban pedig a szkipperek családtagjai és segítői. A célba ért hajóra először a segítők lépnek, tehermentesítik a földkerülőket, akikhez akkor már – kedvező időjárás esetén – csatlakozhatnak a szűkebb család tagjai a fedélzeten. Még a nyílt vízen a hivatalos BWR tévéstáb is a hajóra száll, akik egy első villáminterjút készítenek a versenyzőkkel. A céltól a kikötőig nagyjából egy óra alatt ér el a hajó saját motorjával, az utolsó pár száz méteren már újra csak a két szkipper látszik a hajón, akik a hagyományok szerint várhatóan vészjelző fáklyákkal ünnepelve érik el a pontont. A gratuláló koszorúkat már a hajóról lelépve a nyakukba akasztják, és megkapják a glóbuszt szimbolizáló gömböket, majd azonnal a szomszédos média központba vonulnak át a kötelező sajtótájékoztatóra. A sajtótájékoztatót az interneten élőben közvetítik a rendezők, és három nyelven, angolul, spanyolul, és magyarul lesz majd hallható. Utána fogyaszthatja el szűkebb családi és baráti körben Nándor és Conrad azt az ételt, amit már előre megrendeltek; a rendezőség a város legjobb pizzáival várja a friss ízekre kiéhezett vitorlázókat.

Április 21-én lesz az egész verseny díjkiosztó ceremóniája, amit Barcelona polgármesterének jelenlétében tartanak a városházán. Itt nem csak a BWR díjait osztják ki, de átadják az IMOCA Ocean Masters világbajnoki széria első három helyezettjének (Jean Le Cam és Bernard Stamm itt is a pódiumon vannak) járó jutalmakat is.