Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Fa Nándor a Spirit of Hungary december 10. 24 órás távolsági rekord 432,04 t.mérföld = Budapest-Verona táv

Baric Ádám írása: “24 órás távolsági rekord – 432,04 tengeri mérföld. Mennyi is ez, hogyan értékeljük? … objektíven, elfogultság nélkül.

Fa Nándor a Spirit of Hungary fedélzetén december 10-én megfutotta eddigi saját személyes és a hajó 24 órás távolsági rekordját. 432,04 tengeri mérföld. Mennyi is ez, és hogyan értékeljük? 432 tengeri mérföld az éppen 800 km, autóval nagyjából a Budapest-Verona távolság. Egyszemélyes vitorláshajóval 24 óra alatt nem kevés!

Dec14. Baric Adám, a Digisport TV reggeli Start c. műsor vendége volt – a téma: Vendée Globe, Fa Nándor és a Spirit of Hungary a számok  összefüggésében.

A reggeli beszélgetés a következő linken visszanézhető: https://www.youtube.com/watch?v=6A9J2xxoriU

Ahhoz, hogy ekkora távolságot megtegyen, a Spirit of Hungary átlagsebessége ebben a 24 órában éppen 18 csomó volt, más mértékegységben kifejezve 33,3 km/h. Olvashatjuk és hallhatjuk a versenyzők beszámolóiból, hogy ezekben a napokban gyakran 20 csomó feletti sebességeket érnek el, többen 25-30 csomóról is beszámolnak.

Nándor maga is 27 feletti értéket említ naplójában. Fontos tudni, hogy ezek maximum sebességértékek, amelyek csak átmenetiek, egy teljes napon át 20 csomó feletti átlagokra csak a leggyorsabb versenyzők képesek, ők is csak ritkán, megfelelő körülmények (elsősorban hullámzás és persze szél) mellett.

A 18 csomó viszont önmagában is meglehetősen nagy sebesség egy 60 lábas egytestű vitorlással. Ezzel a tempóval az Egyenlítő mentén 3 óra és 20 perc alatt tennénk meg 1 hosszúsági fokot, ennek 360-szorosa, azaz pontosan 1200 óra, tehát 50 nap alatt megkerülnénk a Földet.

FA NÁNDOR Spirit of Hungary Vendée Globe 2016 dec 11 photo©FA_n_onboard_SOH77

Természetesen a körülmények nem tesznek lehetővé ekkora rohanást a pálya teljes hosszán. Még a versenyben december 11-én estig a leggyorsabb valós átlagsebességet elérő Hugo Boss átlaga is elmarad ettől, igaz nem sokkal: 17,6 csomó.

A 24 óra alatt megtett 432 tengeri mérföldes teljesítmény a mezőny többi tagjához viszonyítva is tekintélyes: a 29 indulóból a 13. legjobb eredmény. (Meg kell jegyezni, hogy néhányan még az előtt kiestek a versenyből, hogy elérték volna azokat a a Föld óceánjainak vidékeit, ahol igazán gyorsan lehet hasítani egy IMOCA versenyvitorlással) Csak olyanok előzik meg, akik a versenyben is előtte vannak, illetve voltak, közöttük 6 támasz-uszonyos (szárnyas) hajó.

13 hajónak eddig a 400 mérföldes határt sem sikerült átlépnie, ugyanakkor a 6 leggyorsabb rekordja meghaladja az 500 mérföldet is.

VG_official_front_page 2016-12-12

Önmagában egyébként a 24 órás távolság rekord nem sokat jelent a verseny végső kimenetelére nézve, bár sokszor igen hasznos tud lenni, ha gyors egy versenyhajó… Annál sokkal fontosabb azonban a kiegyensúlyozott és megbízható menet. Jó példa erre a veterán Rich Wilson, akinek 24 órás rekordja csak a 28. a sorban 13,5 csomós átlaggal, miközben a versenyben jelenleg négyen is mögötte vannak.

A rekordok megdöntésére a tapasztalatok alapján a legalkalmasabb terep az Atlanti óceán déli része, kelet felé haladva, ahol jellemző meteorológia helyzet, hogy egy nyugodtabb időjárás után jelentős front érkezik Dél-Amerika felől, ami elég energiát tud adni a vitorláknak, miközben az óceán vízfelszíne még viszonylag sima, így a hajó simán, akadálytalanul tud siklani. Természetesen a Déli Óceán más pontjain is születtek már rekordok, mint ahogyan az Atlanti óceán északi részén szintén.

Ezek közül kiemelünk néhány olyat, amelyek a mostani Vendée Globe mezőnyéhez kapcsolódnak.

2001-ben futott Atlanti rekordot, és közben korszakos, 469 mérföldes 24 órás rekordot az a hajó (Bernard Stamm kormányzásával), amivel most a fiatal Alan Roura versenyez (eddigi legjobbja ezen a versenyen 382 mérföld).

A világon először Alex Thomson lépte át az 500 mérföldes határt egytestű 60 lábas hajóval, mégpedig a 2007/2008-as Barcelona World Race közben, 501,3 mérföldet teljesítve. Ezzel a hajóval megy most Stéphane Le Diraison, éppen nagy csatában Fa Nándorral, és eddig 422 mérföldes legjobb 24 órával. (Érdekesség: azon a BWR-en ez a hajó végül a 2. lett, a most az Arnaud Boissières kormányozta hajó mögött.)

Három évvel később Jean Pierre Dick döntötte meg ezt a távolságot, szintén egy Barcelona World Race keretében, szintén a Dél-Atlanti óceánon, 506 mérföldnél is többet hasítva, nem más hajóval, mint a mostani versenyben pár nappal ezelőtt magára hagyott Bastide Otio-val… A négy évvel ezelőtti Vendee Globe-on aztán ez a rekord is megdőlt, mégpedig szólóvitorlázás során: a mostani SMA, akkori Macif, az Indiai óceánnak egy 534 mérföldes szakaszát rohanta végig 24 óra alatt.

*Baric Ádám, szakmáját tekintve szociológus-statisztikus, évek óta vendégszerzőnk, megtudtuk, hogy “kölyök kora” óta Vendée Globe rajongó, számos Vendée Globe-on nézőként részt vett,  az Imoca hajók minden mozzanatát követi, minden nyelven, ami csak megjelenik. Több óceáni és Imoca virtual regattát teljesített.