Vendée Globe  
93 days 22 hours 52 minutes

Fa Nándor és a Spirit of Hungary Madeira szigetén – “kényszerleszállás” baráti fogadtatással, szép élményekkel

FUNCHAL, ahol megannyi támogató barátra lelt Fa Nándor, bár Madeira sosem volt a Spirit of Hungary programjában.

A klasszikus turisztikai divat szigetek egyike sem szerepelt soha Fa Nándor úticéljai közt. Valami egész más vonzza őt, amikor vitorlát bont az óceánon. A Transat Jacques Vabre 2015 óceánátkelő versenyen október 30-án elszenvedett árboctörés következményeként viszont az esethez legközelebbi szárazföld felé kellet vennie az irányt, és ez Madeira szigete volt. Ide menekült biztonságos kikötőbe Fa Nándor a magyar Imoca versenyvitorlással, hogy a továbbhajózás feltételeit, a szükség-árbocot és vitorlázatot előkészítse csapatával.

Az árbocvesztést követő órákban Mérei Tamás, a világhírű csellóművész, aki zeneművész létére titkon Vendée Globe és Fa Nándor követő, az árboctörés hírét követő pár órán belül a madeirai zenész barátján Szepesi László csellóművész-tanár közbenjárásával már szervezte is a hajó biztonságos kikötői fogadását.

Nándor tengernyi szakmai tennivalója mellett szoros barátság szövődött a Madeirai  Szimfónikus Zenekar magyar zeneművészeivel. Vig Péter kürtművész és neje Boros Rita szállást adtak a magyar hajósnak.  Minden lehetséges szabadidejüket a hajó ügyeiben szükséges segítséggel és kapcsolatépítéssel töltötték. A sikeres árboc cserében az Edina Tenki és Márcio Serrado Fernandes párosnak elévülhetetlen érdeme!!!

Remek kapcsolatrendszer, barátság és komoly szervezőmunka alakult a szimfónikusok grafikus-designerének segítségével. Marcio Serrado Fernandes autójával hét végén körbeutaztatta Nándort és kollégáit a szigeten, bemutatta Madeira nevezetességeit, természeti szépségeit.

A magyar klasszikus tanár-zenész baráti kör esti koncertre és búcsúvacsorára hívta Fa Nándorékat és ha a hajófelkészítő munka nem lett volna midennél fontosabb, talán nem is vágyna onnan el a magyar hajós. Fa Nándor célja viszont Les Sables d’Olonne, ahová a tél beálltával mielőbb oda szeretne érni.

A zenész baráti körnek köszönhetően a Spirit of Hungary -hez szegődött Miquel Sá, Fa Nándor állandó madeirai munkatársa és ügyintézőjévé vált a felkészítés ideje alatt, akinek nem létezett intézni valóban lehetetlen. Ő csak a megoldást és az arra való készséget ismeri. Miguel ott él a hajóján a funchali Marinában. Ismeri a tengert, a környéket, az embereket. Tettrekész és gyors mint a villám. Energikus, Nándor szavaival élve, jól mozog a hajón, tudja mihez kell nyúlni, ha dolog van és azonnal megtalálható egy telefonnal, ha szükséges, a jótettekből pedig kifogyhatatlan.

Az új és talán örökre szövődött barátság okán Víghné Boros Ritával a Madeirai Botanikus Kert megtekintése után készítettünk interjút a magyar zeneművészek életéről.

MADEIRA – gallery / galéria – pihenőidőben a funchali barátok bemutatták a sziget nevezetességeit.

Köszönetünk a sok segítségért, az ügyek sikeres lebonyolításának érdekében az ismerősök közbenjárásáért, a jól működő kapcsolatokért és az önzetlen támogatásért minden Madeirán élő új barátunknak:

Sok sikert zenész és zenetanár barátainknak  Madeirán:

Bolba Gábor-nagybőgő

Harangi Anikó-zongora

Hennel András-zongora

Szepesi Emese-zongora

Szepesi László-Cselló

Tenki Edina-hegedű

Vígné Boross Rita-Fuvola

Víg Judit-zongora

Víg Péter-Kürt