Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Fa Nándor Hajónaplója március 30 – a BWR második helyezett befutó napján

BRAVO ALTADILL és JOSÉ! “Küldtem egy gratuláló e-mailt a Neutrogenának, Guillermónak és Josénak abból az alkalomból, hogy pillanatokon belül befejezik a versenyt. Keményen, nyerőre vitorláztak az elejétől fogva, de nekik is volt némi konfliktusuk a szerencsével. Ezzel együtt is szuper a teljesítmény, megérdemelt a helyezés.”

Befutott a Barcelona World Race 2014-2015 második helyezett hajója, a NEUTROGENA – fedélzetén Guillermo Altadill and José Muñoz. A kétszemélyes földkerülő verseny 23 321 mérföldes távját 89 nap 11 óra 47 perc teljesítette a spanyol-chílei óceáni vitorlázó duó.

Napló: 03 30, 08 50, UT,

Tessék mondani, ez itt a panasziroda? Igen? Jó! Mert szeretném bepanaszolni a passzátszelüket. Mind a kettőt. A délit, mert elsikkasztott tőlünk 10°-nyi szelet és most sem fúj rendesen, és az északit is, mert már most látom, hogy É-i szél lesz és nem ÉK-i. És bármerre megyünk, csak veszítünk vele. Így, kérem, nehéz okosnak lenni, ha minden nagyon más, és nem csak ahhoz képest, amit elvárunk, hanem amivel a kicsit előttünk itt járókat tetszettek kiszolgálni. Nem? Mi az, hogy nem?! Tessék jegyzőkönyvbe venni! Hallatlan!

Ez motoszkált bennem, mikor tanulmányoztam az előjelzéseket a routingok tükrében. Csináltunk mindjárt három opciót, egy K-it, egy Ny-it és egy É-it. Egyik sem különb a másiknál, csak máshol kínálják a hidegzuhanyt. Most húzom É-ot, ha már mindegy, akkor ez a legkevésbé taszító. Ilyenkor szoktam mondani: jó, még változhat, amíg odaérünk, de ez, félek nem fog változni. Az Egyenlítő környékén és fölötte, Afrika partjaival párhuzamosan az óceán fölött kialakul egy hatalmas magasnyomású ÉNy – DK irányú frontrendszer, és teljesen olyanok a szelek is, mintha azt járnák körbe. Semmi goromba, de lassú, keserves haladást kínál, az már most látszik.

Annak, amerre megyünk semmi köze ahhoz, amit szeretnénk. Déltájban kiástam az orrból a ballansznak begyömöszölt A3-at és felhúztam. Mélyebben szerettem volna vitorlázni, mint amennyire a C0-al lehet, most meg szinte hátszél lett, de legalább gyenge. Így megyünk, amerre tudunk és olyan gyorsan, ami ebből kijön. A2-t nem lehet felhúzni, félóránként ránk fúj valami felhőből valami váratlan, többnyire túl éles az A2-höz. A nap legalább jól perzsel, szakad rólam a víz.

Küldtem egy gratuláló e-mailt a Neutrogenának, Guillermónak és Josénak abból az alkalomból, hogy pillanatokon belül befejezik a versenyt. Keményen, nyerőre vitorláztak az elejétől fogva, de nekik is volt némi konfliktusuk a szerencsével. Ezzel együtt is szuper a teljesítmény, megérdemelt a helyezés.

03 30.-án, 16 40 UT-kor a pozíciónk 09° 43,6′ S, 029° 25,3′ W,  a víz hőmérséklete 24,9°C,