Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Fa Nándor szóló tranzat USA (Newport RI) – Franciaország (Lorient) – Les Sables’d Olonne (Vendée) Július 22-23

Spirit of Hungary ismét “itthon” – sikeres Vendée Globe kvalifikációval megérkezett es Sables d’Olonne-ba. (kép- és filmanyag feldolgozása, feltöltése itt ebben a cikkben folyamatosan történik)

2016. július 22. verőfényes nap a Vendée Globe város kikötőjében – óriási hajóforgalom ki és be a Port Olona kikötőbe vezető Les Sables d’olonne-i hajócsatornán. Kis- és nagyhajós vitorlás versenyek rendezésének népszerű helyszíne lett az egykor álmos vendée-i kisváros, ahol a 80-as években Philippe Jeantot, a 80-as évek BOC Challenge győztese, bretagne-i mélytengeri búvár-óceáni vitorlázó megálmodta és megalapította a Vendée Globe földkerülő szóló-non-stop, kikötés és külső segítség nélkül tejlesítendő vitorlásversenyt. A siófoknyi-kisváros az utóbbi kát évtized népszerű nemzetközi túrisztikai célpontjává fejlődött.

A MEGÉRKEZÉS a Port Olona kikötőbe.

Fa Nándorral készült első hangfelvételünk itt hallható – amely éppcsak a Les Sables d’Olonne-i kikötést követő pillanatokban készült. 

Fa Nándor behajózását, a magyar óceáni versenyhajó érkezését hangosbemondó hirdette. A kikötőben pedig az épp vasárnapi tranzat kihajózásra készülő Mini 6,50 kategória szinte teljes mezőnye várta, a Course au Large (Francia Nyílt Óceáni Vitorlázó Szövetség) részéről Fabrice Guyon elnök köszöntötte és mintegy száz francia ember tapssal ünnepelte a magyar hajóst

(kép- és filmanyag feltöltése folyamatos)

Július 22. délelőtt  – a Spirit of Hungary már a közelben – Patrick Viau (Fr) Nándor transat-co-skipperével gumimotorossal indulunk az SOH elé az óceánra.

Az érkezés pillanatai Les Sables D’Olonne partjai előtt:

foto©spiritofhungary/mixpress (képanyag feltöltése folyamatos)

SIKERES TRANSZ-ATLANTI SZÓLÓVITORLÁZÁSSAL ÉRT PARTOT A SPIRIT OF HUNGARY FRANCIAORSZÁBAN.

Fa Nándor 20 évvel ezelőtti visszavonulása óta Newportból „hazafelé” megtette az első szóló Atlanti-óceán átkelését, 

a 12 napos út során a 2014-ben felavatott Spirit of Hungary szólóvitorlázásban megtett útja: cca. 3398 tengeri mérföld, 

Fa Nándor ezen belül sikerrel eljesítette a Vendée Globe -ra kiírt kötelező 1500 tengeri mérföld szólóvitorlázó kvalifikációt (az 2015 októberében a Transat Jacques Vabre kétszemélyes óceáni versenyen árbocát és vitorlázatát vesztett), a félév alatt óceánra-készre átépített Spirit of Hungary-vel.

A SZÓLÓ TRANZAT : Ahogy Fa Nándor az óceánról megküldött Spirit of Hungary transz-Atlanti hajónaplójában említette, valamint az előrejelzések is ezt mutatták, a francia parthoz közeledve a teljes Biscaya-térségben leállt a szél, ezért Nándor úgy döntött, hogy a transzatlanti vitorlázást a Les Sables d’Olonne-tól kicsit Északra fekvő Lorient-ban (Bretagne) fejezi be, az USA-FR tranzat- távot ott tekinti befejezettnek.

A Lorient-i parthoz közelítve mi is sikeredhetett volna az úgynevezett bretagene-i Imoca fészekbe érkezve “sztorisabbra” , minthogy meglepetésként két híres Vendée Globe vitorlázó fogadta.

Bertrand de Broc és Alessandro di Benedetto messziről észrevették az jellegzetes, óriás vitorlázattal közeledő Imoca testvért, messziről integettek és segítették a Spirit of Hungary parthoz kötését. Invitálták a versenytársak, hogy maradjon, de néhány lapocka-lapogatás után Nándor feltankolta az üzemanyagtartályokat és indult is tovább, lefelé a tagolt Atlanti parton az SOH anyakikötőjébe, Les Sables d’Olonne -ba. Készül majd Bretagne-ba tréningezni a nyáron, de most irány hazafelé.

A Spirit of Hungary az előjelzett szélcsendet figyelembe véve várhatóan pénteken napközben ér Les Sables d’Olonne -ba, az apály-dagály tevékenységet, a tőkesúlynak megfelelő vízmélységet tekintve, délután tud behajózni a Port Olonába vezető csatornán a legendás Vendée Globe városba.

A Vendée Globe 107 nap núlva, 2016 november 6-án rajtol a francia atlanti parti Les Sables d’Olonne-ból. Ez az időszak további edzésre, felkészülésre szánt idő minden Imoca kormányosnak.

Pár adat a Vendée Globe- ra készülő versenyzőkről: 

A skipperek a következő nemzeti zászlók alatt vitorlàznak.: Franciaország, Spanyolország, Magyarorszag, USA, Nagy-Britannia, Svájc, Hollandia, Új-Zéland, Japán, Írország. A benevezett és kvalifikált versenyzők többnyire mind tengerparti városokban, országokban élnek, többük épp az úgynevezett Imoca-fészekben, Bretagne-ban, ami szinte egy non-stop bentlakásos Imoca edzőtábornak számít mind a hajótervezés, hajóepítés-fejlesztés-átépítés, tesztelés, szkipper-felkészítés, időjárás-tréning szemontjából.

Fa Nándor hajója talán az egyetlen a 30 kormányos közül, aki úgymond, szárazföldi országban alkotott óceáni versenyhajóval állhat rajthoz a világ legnívósabb, legnehezebben teljesíthető szóló óceáni versenyen.

FA NÁNDOR – ról dióhéjban:

A “nem-francia” eposzi jelzőt azóta a “legend” szóval egészíti ki a nemzetkozi média, miután Fa Nándor a mezőny egyetlen versenyzője, aki még a földkerülő versenyek klasszikus navigációval, minimális elektronikai háttérrel, szeksztánssal hajózó hőseivel versenyzett a 90-es évek óceáni versenyein. Nándor azidő tájt számos tengeri ország, neves hajótervező csapatába és hajóepítő hívták. A 90-es évek legsikeresebb csapatainak nemet mondva, tétovázás nélkül Magyarországot választotta. Szülővárosában, Székesfehérváron megalapította saját cégét, sikeres pontongyártó üzemét, amely egyben több hajós verseny-projekjének szakmai háttere, közreműködő cége és támogatója is.

Az 60 lábas Alba Regia hajóval az 1990-91-es BOC challenge teljesítményért Fa Nándor Amerikában a “Spirit of BOC Challenge Award” díjat kapott.

Az 1992-93-as Vendée Globe verseny sikeres teljesítményt követően a mind máig szülővárosában működő üzletembert Balsay István akkori polgármester javaslatára Székesfehérvár és Fejér megye Díszpolgárává választották.

Az 1996-os Vendée Globe-on, ahol a szintén Fa Nándor tervezésű és Magyarországon épített Budapest hajóját nyerőesélyesnek kiáltotta ki a nemzetközi szakmai média. Fa Nándor a rajt utáni napokban több technikai probléma miatt feladásra kényszerült. A verseny rajtja előtt kikiáltott öt nyerőesélyes közül Christophe Auguin volt az egyetlen hajós, aki sikerrel végighajózta és meg is nyerte a versenyt. Technikai problémák miatt kiestek a “nagy menők”: Isabelle Autissier /FR/, Fa Nándor /HU/, Yves Parlier /FR/, és ami a legmegrázóbb, a verseny legdélibb szakaszán hajójával együtt tragikus körülmények között eltűnt a Vendée Globe-ot megelőző tranzat-verseny győztese, a francia-kanadai Gerry Roofs.

1997 – Transat Jacques Vabre újabb sikert hozott Fa Nándornak – Le Havre (Fr) – Cartagena (Columbia) kétszemélyes transzatlanti (óceán-átkelő) versenyen a Budapest 60 lábas magyar hajó a 4. helyen végzett. co-skipper: Albert Bargues (Esp)

Ekkor Fa Nándor átmenetileg vissza-hazavonult az óceáni versenyzésből és cégalapítással, üzleti, termelői tevekenységgel, balatoni, osztrák és svájci tavi- és adriai kikötők építésével, balatonkerülő “mini-vendée globe” versenyrendezéssel, balatoni versenyhajók innovatív alkotásával folytatta aktivitását.

2012-ben kezdte felvázolni az új óceáni 60 labas projektet. 

2014-ben pedig felavatták a Spirit of Hungary-t.

SOH első Földkerülő teljesítmény – a BARCELONA WORLD RACE 2014-15

7. helyezettként az IMOCA 60 lábas hajók kétszemélyes földkerülő vitorlásversenyén a magyar hajó sikerrel teljesített, co-skipper: Conrad Colman (NZL-USA)

2016 Július – szóló transz-Atlanti óceáni vitorlázáés – sikeres VG2016 kvalifikációval

A 2016-17 Vendée Globe – a külső segítség nélkül teljesítendő nonstop-szóló földkerülő verseny, a szólóvitorlázás , az Imoca Ocean Masters legrangosabb versenye november 6-án rajtol.

A Les Sables d’Olonne- i érkezést követő mintegy 3,5 hónapban újabb apróbb felkészítőmunkák, tesztek, elméleti felkészülés zajlik a Spirit of Hungary háza táján.

Minden Spirit of Hungary óceáni projekttel és Fa Nándorral kapcsolatos híranyag elsőkézből olvasható, látható, hallható a Spirit of Hungary hivatalos weboldalon. website: www.spiritofhungary.hu

Megköszönjûk, ha követnek bennünket a közösségi oldalakon is – amelyek az SOH weboldal jobb felső sarkában, direkt link gombbal elérhetők.

Spirit of Hungary érkezése Les Sables d’Olonne város Port Olona kikötőjébe /mini video. (Számos videófelvétel, Fa Nándor tranzat során készített felvételei és a parti videó anyagok feldolgozás a zajlik)

Spirit of Hungary érkezése a Port Olonába /mini video:

ARVE Error: Invalid URL https://spiritofhungary.hu/wp-content/uploads/2016/07/Spirit-of-Hungary_transat_arrival©spiritofhungary_mixpress_IMG_0545.m4v in m4v