Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Fa Nándor új óceáni projektje – Spirit of Hungary

2012. december hetedikén délelőtti médiabeszélgetésen jelentette be Fa Nándor, hogy újra visszatér az óceáni profi versenyvitorlázók világába. A Spirit of Hungary elnevezésű projekt inspirációját a ZOLTEK karbongyártó világcég adta.

Fa Nandor Spirit of Hungary projekt bemutató_56991

A ZOLTEK Corporation nyugdíjba vonult elnökhelyettese, jelenleg műszaki –gazdasági szaktanácsadója , Kiss Péter Attila hozta az üzenetet Amerikából. A ZOLTEK támogatja Fa Nándort, ha ismét óceáni projektre szánja el magát. “Ez vicc ugye? ” Pár hónap után visszakérdezett – ha komyolyan gondolják, kezdjünk el róla beszélni. És elkezdték. Az épülő hajó

teljes anyagát, minden szükséges karbont biztosít és helybe szállít az új magyar projekthez.

Fa Nandor Spirit of Hungary projekt bemutató-ZOLTEK_57061

Fa Nandor Spirit of Hungary projekt bemutató-a képen első sorban az inspirációt jelentő ZOLTEK vezérkara.

….  2012-ben zajlik az IMOCA 60 lábas verseny széria aktuális utolsó verseny éve. Ideje készülni a következőre.

Rajzolgatni kezdett, majd lázas elméleti készülődés, felfedezni és újra beásni magát ebbe a majd 20 éve otthagyott óceáni profi világba, ahol ugyan azóta is rendszeresen vendégeskedett, de idén elszántan döntött, ismét belevág. Hónapok óta minden szabad idejében az óceáni visszatérésre készült.

Jelentkezett az IMOCA -nál, beadta a felvételi kérelemhez szükséges dokumentációt, az új Fa hajótervet oda, amely szervezet elődjének, a 60 lábas hajók Világszövetségének évekig elnökeként dolgozott.

Közben haladtak társ-tervezőjével, Déry Attilával a munkálatok. Megegyeztek a világ egyik legfantasztikusabb hajóépítő zsenijével, Paulovits Dénessel, hogy a hajót a magyar PAUGER-Carbon műhely építi. Nagy titokban folyt a munka, mert Fa Nándor nem szívesen beszél, amíg nincs miről.

2012 év vége – meg kellett védenie a hajótervet az IMOCA-nál, mint egy “doktorit”. Épp a Vendée Globe rajtjának hetére írták ki a “vizsgát” . A szigorú szabálykönyvet betéve tudta, mire a bizottság elé ült. Nem volt semmi ellenvetésük. A terv megállt a lábán – elfogadták – Fa Nándort a versenyvitorlázó profi világ ismét befogadta.

A Vendée Globe 2012 Földkerülő vitorlás verseny rajtján már az övéi között volt, nemcsak mint néző. A publikum számára szakmai kommentátorként dolgozott, a cége, a Fa Hajó által működtetett szolovitorlazas.hu weboldalt tudósította. Hamar elterjed a hír az egy hétig ott dolgozó nemzetközi “médiahad” tudósítói közt, hogy Nandor Fa ismét hajót épít. Nagy lelkesedéssel, nyitottsággal érdeklődte, számos nemzetközi interjú készült.

2012 december – itt az idő, hogy visszatérését az óceánra idehaza is bejelentse.

Most itt tart a munka – időközben alakul a támogatói kör, a hajóépítési folyamat során eddig már elkészült a hajóhéj és a válaszfalak.

Fa Nándor - új óceáni versenyhajó épül - 2012

 

Fa Nandor Spirit of Hungary projekt bemutatór IMG_56571

Fa Nándor – karbon, high-tech óceáni versenyhajójának az anyaga is és a hajó is Magyarországon készül – 2012 (ZOLTEK carbon)

 

ZOLTEK Carbon – official wesite: cikk a témáról angolul (Eng)

Fa Nandor  – Spirit of Hungary projekt  – bemutatta a négy éves IMOCA versenyszériát és a hajó tervezési , építési technológiáját.

2013. június….a vadonatúj magyar tervezésű – és építésű 60 lábas karbon versenyvitorlás tervezett vízretételének ideje.

Tekintettel arra, hogy hajótervezői és -építői szempontokat tekintve a hajó megalkotása tisztán magyar produkciónak számít, a hajónévadó előtt a projektnek a “Spirit of Hungary” nevet választották.