Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

FA NÁNDOR Új-zélandi vitorlázóval indul a Barcelona World Race-en!

VÁLTOZÁSOK  – nemcsak a hajóban, hanem a legénységben is!

Kiwi Conrad Colman lesz Fa Nándor társa,  ún. másodkormányosa a Barcelona World Race kétszemélyes Föld-körüli versenyen a Spirit of Hungary fedélzetén

(Audio – HUN – interjú Fa Nándorral a változásokról a cikk alatt meghallgatható magyar nyelven)

Goszleth Marcell versenyzett volna Fa Nándorral a 2014-15-ös a BWR-en, de a magyar vitorlázó végül egy bátor és pragmatikus döntést hozott, átadja helyét egy óceánon nagyobb tapasztalattal rendelkező versenyzőnek.

Fa Nándor így a Franciaországban élő Új-zélandi Conrad Colman-nel, a 2011-12-es Global Ocean Race győztesével vág neki a versenynek.

A felkészülési és tréning időszak a két magyar vitorlázó számára jelentősen lerövidült a hosszú és alapos átalakítási munkák miatt, melyeket az új IMOCA 60-as hajón kellett elvégezni.

Mivel a javítási munkálatok a tervezettnél jobban elnyúltak, Goszleth kénytelen volt beismerni, hogy Fa Nándor ambícióit eredményesebben tudná szolgálni egy tapasztaltabb co-skipper.

A túl rövid felkészülési időszak miatt az ambíciózus volt olimpikon úgy ítélte, az ő kevés óceáni tapasztalatával szemben egy olyan co-skipper többet nyújthatna a csapat számára a versenyben, aki már maga is a háta mögött tudhat legalább egy földkerülő versenyt.

Goszleth Marcell a Barcelona World Race versenyigazgatóságának kérdésére így nyilatkozott:

“A javítási munkákban résztvevő csapat remek munkát végzett. Az utolsó hónapokban rengeteg munkaórát fektettek a hajóba. Ezzel együtt tovább tartottak a munkák, mint ahogy gondoltuk és ez értékes időt vett el a vízen való felkészülésből, melyet hiányoltam. Ez a visszalépésem oka. Conrad jelentős óceáni tapasztalattal rendelkezik, sokat tesz hozzá a csapathoz. Biztos vagyok benne, hogy Nándorral erős csapatot képeznek majd a versenyen.”

Fa így emlékszik vissza:

“Hogy őszinte legyek, először kicsit bosszantott amikor Marcell megkeresett beszélgetni, mert már nagyon késő volt, de aztán rögtön láttam rajta, hogy komoly a dolog és már egy jó ideje gondolkodik a témán. Nehéz döntés mással folytatni és nem egy olyan baráttal és co-skipperrel, mint Marcell, de egyértelműen látszott, hogy a döntése teljes mértékben arról szólt, mi a legjobb a Spirit of Hungary-nek a Barcelona World Race-en, ezért tisztelem a döntését. Jegelte saját személyes ambícióit a csapat érdekében. Továbbra is segíteni fog nekünk mindenben, amiben csak tud a csapatban.”

Fa Nándor, aki az IMOCA osztály nemzetközi úttörői közé tartozik, aki maga tervezte a Spirit of Hungary-t, Marcell visszalépése után pár órával egyetlen telefonhívással megtalálta új co-skipperét. A Franciaországban La Trinite-ben élő Colman azonnal igent mondott a felkérésre.

A Kiwi, akárcsak Fa, rendívül ambíciózusan szervezi saját IMOCA 60-as óceáni szólóvitorlázó programját.

Véletlenségből Colman és a Fa család egy asztalnál ültek a New York — Barcelona óceánátkalőverseny megnyitó rendezvényén, az IMOCA Ocean Masters széria legelső versenye előtt. Ekkor a maygar hajó mégcsak úton volt a NY-i rajtra. Később Fa és Colman, épp a NY-BCN versenyközpontban a CONRAD (!) Hotelben ültek le egy kávéra és közös céljaiknak köszönhetően már akkor is jól megértették egymást, így az első telefonszám mely az ismert magyar eszébe jutott, Colman-é volt.

(és persze a poén, hogy a számban benne van a 77)

“Persze amikor New Yorkban ültünk Nándorral, eszembe sem jutott, hogy ilyesmi történjen. Már évek óta szeretném megcsinálni a Barcelona World Race-t. Valójában én már sok beszélgetést folytattam Barcelonában és igyekeztem ezt megvalósítani a saját programomban, szóval nagyon boldog és izgatott vagyok, hogy ez történt. — meséli Conrad Colman mosolyogva.

A Franciországban élő 31 éves Colman, aki amerikai és új-zélandi útlevéllel rendelkezik, az ötből négy szakaszt megnyerve vált a 2011-12-es Global Ocean Race földkörüli verseny győztesévé. Minden szakaszban különböző illetőségű szkipperekkel vitorlázott együtt. (Így hirdette meg a jelentkezőknek a projektet) Földkerülő sikere óta igyekszik megvalósítani saját IMOCA 60-as projektjét.

New York-ba is azért utazott, hogy potenciális partnereket keressen, s beleszippantson az IMOCA osztály versenyzőinek és versenyrendezőinek társaságába. Amikor vacsoránál meghallotta, hogy Fa nehézségekkel küszködik a verseny rajtja előtt, azonnal felajánlotta segítségét. Fizetség nélkül, alvás nélkül hajlandó lett volna velük dolgozni, hogy a Spirit of Hungary készen álljon a rajtra.

Mint ahogy a Global Ocean Race során a 40-es osztályban, Colman sok mérföldet ment IMOCA 60-as hajóval is, többek között a Ruote du Rhum transz-Atlanti versenyen is. Hajó-preparatőrként dolgozik, jelenleg Bertrand de Broc, Votre Nom Autour du Monde nevű hajóján. Fő szakmái: rigger és vitorlakészítő, az utóbbi időben a North France vitorlagyártónál dolgozik, ahol Volvo Ocean 65-ös vitorlákat is készítenek.

“Nagyon hozzá vagyok már szokva a hajón elvégzendő felkészítési munkákhoz, nyerő csapatok felkészítéséhez. A Global Ocean Race-en öt szakaszból négyet nyertünk, szóval úgy gondolom elég tapasztalattal rendelkezem. Hatalmas tiszteletet érzek Nándor iránt, és boldog vagyok, hogy olyannal vitorlázhatok együtt, aki egy igazi úttörő a nemzetközi óceáni szóló versenyvitorlázásban.”

A duó egymás közt összesen négy földkerülő vitorlázást tudhat maga mögött, de így is sok munka vár rájuk. A Spirit of Hungary-t jövő héten szállítják Trieste-be, ahol vízre teszik, majd  megkezdik a tengeri tesztvitorlázást.

(A BWR hírekkel párhuzamban)

AUDIO (HUN) FA NÁNDOR-ral készült hangfelvételünk magyar nyelven a változásokról itt hallható:

 

(további infók és fotók,  részletek a hajó felkészítéséről folyamatos feltöltésben itt a Spirit of Hungary hivatalos weboldalán)