Vendée Globe  
93 days 22 hours 52 minutes

GREAT NEWS , KITO DE PAVANT IN SAFE – KITO BIZTONSÁGBAN VAN a mentőhajó Marion Dufresne II. fedélzetén.  BRAVO FOR THE SUCCESFUL RESCUE OPERATION!

KITO PAVANT BIZTONSÁGBAN!  Dec. 07. The most important email which we, the Vendee Globe sailors and teams received in the last hours: “Dear All, Kito Safe At 1H00 UTC transfert by rib to MARION DUFRESNE II. He is OK! Racemanagement” Kito és a kutatóhajók kapitánya nyilatkozata itt … 

DEC. 07. délelőtt 10. Amikor a legfrissebb versenyadatokra rákeresünk, akkor így néz ki a Vendée Globe mezőnye. 29 Imoca 60 lábas hajó rajtolt november 6-án Les Sables d’Olonneból (Ny-Fr.o) Súlyos hajósérülések miatt a hivatalos VG versenyinfo szerint 23-an vannak a mai napon versenyben. Nyerőesélyes hajók és brilliáns skipperek kényszerültek a verseny feladására, többük azonosítatlan tárggyal ütközött. Kito Pavant-t az éjjel sikeresen kimentették a hajójáról.

Fa Nándor a Spirit of Hungary a 12.helyen vitorlázik a Dél-India óceánon, a verseny 30 %-át teljesítette eddig, reméljük a legjobbakat.

Ez is a Vendée Globe ! SZERENCSÉS UTAT! BÉKÉSEBB VERSENYNAPOKAT! HOSSZÚ MÉG AZ ÚT A DÉL-INDIAI ÉS A CSENDES ÓCEÁNON, MAJD A HORN FOK ÉS AZ VISSZA AZ ATLANTIN HAZA LES SABLES d’Olonneba,  a békés, biztonságos PortOlona kikötőbe!


VG2016 hivatalos info: vendeeglobe-org

Kito de Pavant sikeres mentési akcióját Mérei Tamás foglalta össze:

Az 55 éves francia vitorlázót, Kito de Pavant-t közép-európai idő szerint éjjel egy órakor mentették ki a súlyosan sérült hajójáról, a Bastide-Otio-ról. Óriási szerencse, hogy viszonylag közel, 110 mérföldre attól a ponttól, ahol a hajót a végzetes ütközés érte, éppen ott tartózkodott egy kutató és ellátó hajó, a Marion Dufresne II . A versenyrendezőség által kiadott vészhívásra azonnal a szerencsétlenül járt vitorlázó felé fordultak és teljes sebességgel elindultak kimenteni a süllyedő hajójáról. Az akció sikerrel zárult, Kito de Pavant egészséges, csak rendkívül kimerült és végtelenül csalódott, hogy fel kellett adnia a versenyt. Ráadásul harmadszor. 2008-ban az árboca dőlt le a verseny legelején, 2012-ben pedig egy tankerrel ütközött és szerzett olyan komoly sérüléseket a hajója bal elején, hogy nem tudta folytatni a versenyzést.

A Marion Dufresne II, egy 120 méteres hajó a Déli- Óceánok francia fennhatóság alá tartozó szigeteit – Crozet, Kerguelen, Saint Paul és Amsterdam – látja el, ezért járt a világnak ezen a teljesen elhagyatott részén – Kito de Pavant legnagyobb szerencséjére. A francia vitorlázó kedden ütött el a tőkesúlyával egy azonosítatlan tárgyat, ami akkora ütést mért a hajó legérzékenyebb részére, hogy az majdnem teljesen leszakadt, azonnal. Kito de Pavant arról számolt be, hogy körülbelül egy méteres hosszúságban sérült meg a hajó a tőkesúlytól hátrafelé. A 3.5 tonnás kielt tartó szerkezet csatlakozási pontjánál az ütközést követően azonnal ömleni kezdett be a víz. Az óriási rutinnal rendelkező skippernek bár sikerült stabilizálni a helyzetet, bármelyik pillanatban leszakadhatott volna a tőkesúly teljesen a hajójáról. Ha ez megtörtént volna, vélhetően azonnal felborul a hajó, Kito-nak pedig nem lett volna más választása, mint hogy a mentő-szigetébe mászik be, és a 6-8 méteres hullámok között várja, hogy megtalálják.

Szerencsére ez nem történt meg, így napfelkeltekor sikerült egy RIB-bel kimenteni a hajójáról.Dudouit kapitány a Marion Dufresne II-ről: A viharos időjárás ellenére a felfújható csónakunkkal mentettük ki Kito de Pavant a Bastide-Otióról. A mentés alatt 6-7-es erősségű szél fújt és 6-7 méteresek voltak a hullámok. A szokásos decemberi utunk közben ért bennünket a hívás, hogy egy Vendée Globe hajós bajban van. Éppen 110 mérföldre voltunk a megadott pozíciótól északra. Maximális sebességre kapcsoltunk és a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére előbb elértük Kito-t, mint az előrejelzések mutatták. Kivártuk a sötét órákat, és pirkadatkor álltunk neki csak a mentésnek. Ezt Kito-val egyeztettük, folyamatos rádió kapcsolatban voltunk közben, hogy ha bármi történik azonnal tudjunk cselekedni. A mentés maga gyors és sikeres volt, Kito-t azonnal megvizsgálta orvosunk. Mindent rendben talált nála, csak a csalódottsága volt mérhetetlen.Kito de Pavant (Bastide-Otio): Szerencsém a szerencsétlenségemben, hogy a Marion Dufresne ilyen közel volt hozzám, amikor kiderült, hogy ki kell menteni a hajómból. A körülmények meglehetősen kemények voltak, egész éjjel mernem kellett a hajóból a vizet. Egy ponton túl azonban már nem volt több energiám és a hajó elkezdett megtelni vízzel. Borzasztó érzés itt hagyni a hajómat a semmi közepén. Sajnos azonban nem volt más lehetőségem. Az ütközés következtében a tőkesúly rögzítő háza azonnal letörött és egy hosszú szakaszon sérült a hajóm alja is. Szörnyű volt ilyen állapotban látni a hajómat, de nagyon veszélyes lett volna továbbra is ott maradnom Most azonban már a Marion Dufrese II-ban vagyok, a Crozet szigetek felé tartunk, aztán továbbmegyünk a Kerguelen szigetek felé, aztán jön az Amsterdam. Nem ismerem a világnak ezt a vidékét, de most lesz lehetőségem felfedezni kicsit.


 — — —

SpiritOfHungary – Fa Nándor egyetlen hivatalos oldala a Facebook-on: Ha gyors bepillantásra, vagy rövidebb hírekre van csak lehetőségük, látogassanak el a Spirit of Hungary  of Hungary  of Hungary  of Hungary Facebook oldalára: https://www.facebook.com/SpiritOfHungary/


GREAT NEWS , KITO DE PAVANT ABOARD THE MARION DUFRES ! BRAVO! BIG HUGS TO KITO! 

BIG APPRITIATE FOR THE RESCUE TEAM AND RACE ORGANISATION.

NAGYSZERŰ, SIKERÜLT A MENTŐAKCIÓ, KITO DE PAVANT  BIZTONSÁGBAN VAN!

ÓRIÁSI! FANTASZTIKUSAN ÖSSZEHANGOLT MENTŐAKCIÓ VOLT! BRAVO KITO, GRATULÁLUNK A SIKERES AKCIÓ VÉGREHAJTÁSÁÉRT MINDEN RÉSZTVEVŐNEK, A MARION DUFRESNE II. LEGÉNYSÉGÉNEK, A VG IGAZGATÓ CSAPATNAK, ALAIN GAUTIERNEK, BRAVO!

Az utóbbi órák legfontosabb emailje a Vendée Globe versenyigazgatóságtól, hogy KITO PAVANT BIZTONSÁGBAN VAN.

✅ ?2:00-kor kimentették Kito-t, Hál’Istennek már biztonságban van, a mentőhajó Marion Dufresne fedélzetén. Borzasztóan sajnáljuk, hogy a hajót az óceán martalékaként ott kell hagynia sorsára. De a skipper rendben van, és ez fantasztikus!

At 2:00am Kito was rescued, he’s safe onboard, thank Goodness! We’re terribly sorry for his loss of the boat. It is a real heartbreak, having to leave his Imoca on the ocean. But the skipper is all right, and that is fantastic!

Az eseményeket a későbbiekben dolgozzuk fel magyar nyelven. Az eset és a mentés folyamatáról  a hírek verseny hivatalos weboldalán angol és francia nyelven olvasható: http://www.vendeeglobe.org/en/news/16913/kito-de-pavant-aboard-the-marion-dufresne

Official VG news: DECEMBER 2016, 06H54

Kito de Pavant, the 55 years old French skipper of Bastide-Otio, who suffered damage to his keel when racing in the remote South Indian Ocean while racing in the Vendee Globe solo round the world race, was successfully recovered from his stricken yacht around 0100hrs TU this morning and taken aboard the research and supply ship Marion Dufresne II approximately 110 miles north of the Crozet Islands. The solo skipper was immediately assessed by the ship’s doctor. De Pavant is uninjured but is extremely tired and disappointed.

Rescuers in the zone Rescuers in the zone Van Diemen’s Land Van Diemen’s Land.

more info: http://www.vendeeglobe.org/en/news/16913/kito-de-pavant-aboard-the-marion-dufresne