Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

SOH 60′ mini látogatók, előkészületek, új vitorla dekoráció – képek, interjúk

Október 12. Az utóbbi napok feladatai dióhéjban

Fa Nándor – hangfelvétel magyar nyelven:

 

Új logókat kap a Spirit of Hungary nagyvitorlája – SOH csapat akcióban

SOH team with the VG official Sodebo Logo on the mainsail

SOH team with the VG official Sodebo logo on the mainsail

6th Oct. Patrick Viau, a SOH60′ technikai menedzserének vezetésével, aki maga is tanára a vitorlás iskolának, 5 és 7 éves kisgyerekek nagy érdeklődéssel ismerkedtek a földkerülő vitorlázók “vízi otthonával” kint és benn. Hogy mi volt a legérdekesebb kérdés? … hát, hogy kell kimenni, ha ki kell menni?… : )

 

Okt. 06. Mérei Tamás, világhírű magyar csellóművész és média szakember – a Spirit of Hungary médiacsapattal együttműködve készített telefon-interjút Patrick Viau SOH technikai menedzserrel – a Les Sables d’ Olonne-i kikötőből – ahol vitorlásiskolába készülő kisgyermekek látogatták meg a Spirit of Hungary versenyhajót. /interjú /Mérei Tamás

„Ma akarok indulni a Vendée Globe-on”

Óvodásokat és kisiskolásokat látott vendégül Patrick Viau a Spirit of Hungary fedélzetén.

A Spirit of Hungary technikai igazgatója Les Sables d’Olonne-ban, Fa Nándor hajójára hívta meg a francia gyerekeket.

Patrick, hogy jött az ötlet, hogy óvodás és kisiskolás gyerekeket hívj meg egy Open 60-as fedélzetére?

Vitorlás oktatóként is dolgozom egy klubban, ahol gyerekeket is oktatunk. A klub vezetője kért meg, hogy vigyem el a gyerekeket Port Olona kikötőjébe.

Mennyi idősek voltak ezek a gyerekek, és mennyien vettek részt a programban?

5 és 7 évesek voltak, 25-en délelőtt, 27-en délután jöttek a Spirit of Humgary fedélzetére.

Hogyan tudtad egyszerre ennyi gyerek figyelmét lekötni?

Kisebb csoportokra osztottuk őket. Az egyik csoport ment a fedélzetre, ahol megmutattuk nekik, hogyan manővereznek a szóló vitorlázók, a másik csoport eközben a cockpit-ot tanulmányozta, a kormányművet, a műszereket, csörlőket, a harmadik pedig a kabinban volt. Ott megmutattuk nekik, hogy alszik egy skipper, hogyan tud magának ételt melegíteni és milyen műszerek találhatók a navigációs táblán.

Mi volt a gyerekek reakciója? Élvezték a programot?

Nagyon! Lenyűgözte őket az egész, látszott, hogy nagyon boldogok voltak, hiszen többen életükben először jártak hajón. Alig akartak elmenni a három órás bemutató végén.

Gondolom, rengeteg kérdésük volt…

Igen, természetesen! Elsősorban azt nem értették, miért akarnak egyedül lenni a skipperek, miért nem hagyják, hogy a barátaik segítsenek nekik? Rengeteg kérdést kaptunk az alvással, főzéssel kapcsolatban, de persze a toalett lehetőségeket is részletesen el kellett mesélnünk. Aztán azt is sokan megkérdezték, hogy mi történi éjszaka, egyáltalán hogy látja a skipper, merre megy a hajó, ha korom sötét van.

Át tudták érezni egy kicsit, mit jelent napi 24 órát, hétből hét napot folyamatosan és összesen három hónapig egyedül tölteni egy hajón?

Talán ez volt a legnehezebb nekik. Az ő időérzékük még nem olyan, mint egy felnőtté. Próbálták elképzelni, de a kérdéseik alapján kiderült, nem az időtartam a központi kérdés náluk.

És mit gondoltak az egész Vendée Globe-ról? Nem voltak páran, akik kedvet kaptak a földkörüli vitorlázáshoz?

Dehogynem! Sőt, volt egy 5 éves kisfiú, aki egyenesen sírni kezdett, amikor kiderült, hogy nem indulhat el most, azonnal, egyedül a Vendée Globe-on…


Okt. 05. A hazai kötelességek és a 16. sikeres Balatonkerülő szóló-vitorlásverseny megszervezését követően újra a Vendée Globe az egyetlen téma – ami sok emberből álló nemzetközi csapaotoknak is sok… Fa Nándor kislétszámú csapatával ismét a Vendée Globe városba vette az irányt. Kidaruzás, algagátló festés, navigációs rendszer beállítása, technikai ellenőrzések, nagyvitorla átmatricázása, média rendezvények, skipper meetingek, különféle hivatalos tennivalók, ahogy a versenyszabály és a rendező megköveteli …

Fa Nándor Spirit of Hungary skipperrel készült beszélgetésünk visszautazása előtt  – milyen felkészítési munkák következnek még a november 6-i Vendée Globe rajtig  (hangfelvétel magyarul ©mixpress)