Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Spirit of Hungary – “Kávé útja 2015” a láthatáron – hamarosan újra az óceánon lesznek Fa Nándorék

Spirit of Hungary 60 lábas versenyhajó –  Fa Nándorék egy újabb transzatlanti verseny előtt – a verseny neve: Transat Jacques Vabre 2015  (forrás: MTI interjú 2015 szept. 9.)

RAJT:  LE HAVRE: Start – Október 25. CÉL: ITAIAI  (BRAZIL)

Jövő héten újra kihajózik az óceánra Fa Nándor, aki új kormányos társával, Perényi Péter co-skipperrel készül az október 25-én rajtoló Transat Jacques Vabre óceán átkelő vitorlásversenyre.

Fa Nándor az új-zélandi Conrad Colmannel április 21-én ért célba Barcelonában: a Spirit of Hungary-vel 110 nap, 10 óra, 59 perc és 40 másodperc alatt kerülték meg a Földet a Barcelona World Race versenyen. Nándor azóta a versenyt követően megfeszített munkák mellett két kisebb rutinműtéten esett át, fizikailag tökéletes állapotban van, a hajót pedig, mint azt minden verseny után szükséges, szinte teljesen felújították.
„A célba érés után kicsit nyalogattam a sebeimet, előbb lágyéksérvvel kellett operálni, majd ahogy abból kigyógyultam, következett egy vakbélgyulladás, ami minden hajós rémálma, hogy ne a tengeren következzen be. Ez a két műtét egy-egy hetet hátráltatott, de tulajdonképpen egyfolytában dolgoztunk a hajón” – nyilatkozott az MTI-nek szerdán Fa Nándor.

A 62 éves vitorlázó elmondta, hogy egyrészt megjavították a hajón a verseny közben keletkezett sérüléseket, többek között darabokra szedték az árbocot, kicserélték a törött tőkesúlycsavarokat, amelyeket új anyagból és új méretezéssel készítettek el. Másrészt a “tuningoláson” volt a hangsúly, az új szabályoknak megfelelően átalakították a vízballasztrendszert, ezzel növelték a nyomatékot, megváltoztatták az uszonyok zárásszögét.

„A hajó minden porcikájában kezelhetőbb és megbízhatóbb lett, reményeim szerint ez majd megmutatkozik a sebességben is” – tette hozzá a már négyszeres földkerülő Fa Nándor. Jelezte: a vitorlás Barcelonában maradt, a felkészülésben négy hetet és jelentős költséget megspóroltak azzal, hogy nem szállították haza.

Kiemelte: a MOL Petrolkémia főszponzorként támogatja a Spirit of Hungary óceáni versenyprojektet, ami nagy segítséget jelent a hazai, saját fejlesztésű és építésű hajó felújításában. A Spirit of Hungary a hétvége óta a barcelonai ipari kikőtőben újra vízen van, jövő szerdán vitorláznak ki vele az óceánra.

„Ez az út részben teszt, részben versenykvalifikáció lesz Perényi Péter kormányostársam számára, 2000 mérföldet kell hajóznia nyílt óceánon megállás nélkül. Szükségünk van a közös vitorlázásra a változtatások tükrében is” – mondta a magyar hajós. Perényi Péter a Spirit of Hungary hajó vízretétele óta minden tengeri tesztvitorlázáson együtt hajózott Fa Nándorral, és tartalék kormányosként kvalifikálódott 2014-ben a Barcelona World Race-re.

A Spirit of Hungary báziskikötője a kvalifikáció után a Port Olonna-i kikötő támogatásaként a franciaországi Les Sables d’Olonne lesz. A Transat Jacques Vabres, a 60 lábas hajók világbajnoki sorozatának következő versenye Le Havre-ból indul, ahová október 16-ig kell megérkezni a résztvevőknek. A rajt 25-én lesz, az időjárás függvényében azonban a rendező változtathat a dátumon. A „Kávé útja” néven legendássá vált verseny során Franciaországból Brazíliába vitorlázik a mezőny.

TJV 2015 versenyinfo: hivatalos weboldal: TJV 2015 website

(főoldali versenyinfók, térkép és menüpontok felújítás alatt)