Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Spirit of Hungary – a skipperek az óceánba dobták a kutatószondát – a tudományos küldetés egyik feladatát tejesítették Január 23.

Argos kutatószonda bedobva  – pozíció: 23 fok 59.191 Dél,  29 fok 23.750 Nyugat  13:37 UTC

ZÖLD LÁMPÁT KAPOTT MINDEN HAJÓ – mától dobhatják az óceán vizébe az UNESCO által támogatott természetvédelmi kutatóprogram keretében a hajóikon az óceánra szállított kutatószondákat.
A szondák mintegy 2000 méter mélyre merülve programozott módon adatokat továbbítanak a kutatócsoportok számára.

A Spirit of Hungary tudományos feladatával kapcsolatos rövid beszámoló percekkel ezelőtt a fedélzeti hajónaplóval együtt, Conrad Colman co-skipper üzenetében érkezett.

A BWR versenyigazgatóság az üzenetvételt és a feladat elvégzését a Spirit of Hungary  part csapatának  is visszaigazolta.

Conrad Colman bejegyzése: ” A mai nap levetettük a vitorlázóruhát és felhúztuk helyette a tudományos laboratóriumi köpenyt, képletesen természetesen 🙂

A BWR flotta minden hajója egy-egy mérőműszerként funkcionáló bóját vitt magával a rajttól kezdve azzal a céllal, hogy egyébként normál körülmények között nehezen megközelíthető térségben vízbe dobják őket. Ez a tőlünk délebbre járó hajókra még inkább igaz, bár mi sem láttunk hajót vagy bármilyen más életjelet már több, mint egy hete.

A bója több mint 2000 méter mélyre merül, ahonnan vízmintákat gyűjt, hogy megvizsgálhassák a vízhőmérsékletet, sótartalmat és más egyéb paramétereket, amelyeket felhasználnak egy meteorológiai modellezéshez, amely rövid távon előre jelzi a globális klímaváltozást. Az elkövetkező két évben kétnaponta küldi az eszköz a jeleket, amikor felemelkedik a felszínre.

Vitorlázóként mi elképesztő módon részesei vagyunk az időjárás-változásnak, úgyhogy fantasztikus érzés, hogy a Barcelona World Race kapcsán mi is hozzájárulunk mindezek könnyebb megértéséhez.

Mellesleg a körülményeinket a fotó alapján jól lehet érzékelni. Tiszta kék ég, királykék tengervíz, nem túl sok szél! Kénytelenek vagyunk még abba az irányba vitorlázni, amerre az előző routing jelezte…..drukkoljatok értünk, plíz, mert itt sülünk meg.

Korábbi cikkünk e témában: https://spiritofhungary.hu/unesco-world-natural-heritage-program-barcelona-world-race-2014/