Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Spirit of Hungary Ápr.12. lassulunk és ellenőrzünk mindent – ilyenkor az időnk engedi”

“Kifutottunk a passzátból,  előttünk egy váltó … D-i lengében cammogunk K-nek:.”

 

FA NÁNDOR Hajónapló: 04 10, 23 50, UT, éjszaka,

“Az elmúlt hetekben szinte tökéletesre fejlesztettem a sailchartot azokra a vitorlákra, amik megvannak a szériából, és beilleszettem azokat is – mint pl az A6 -, amik még nincsenek, de biztosan lesznek a jövőben. Az elmúlt napokban kérésemre C átkalibrálta a polárt is, mert volt benn néhány teljesen irreális szélszög és sebességtartomány, most sokkal közelebb van az én hajóm képességeihez az is. Öröm nézni, hogy amióta ezeket a változtatásokat megcsináltuk, azóta szinte pontosan a routing vonalán megyünk, fordulunk, amikor mutatja, és egyáltalán van közünk egymáshoz. Eddig hiába rajzolt nekem ide szép útvonalakat, ha 45°-os szélszögekkel, és a lehetségesnél magasabb sebességekkel kalkulált benne.

Dél. A 100 nap nagyrészében abban reménykedtünk, ami majd jön, és vártuk. És vagy jött, vagy nem. Most megint abban reménykedünk, ami jön, ha jön. Kifutottunk a passzátból. Tudtuk. Előttünk egy váltó, tudtuk, az ÉK-i szél majd átvált É-ira, reméltük, de hogy a valóságban D-i lengében cammogunk K-nek, ez sehogy sem fér a képbe.

Volt előttünk egy gerenda, szép nagy zivatarok hullottak belőle, meg voltam gyöződve, hogy mögötte más szél lesz, talán pont az, amit várunk. Két zivatar között szépen, gyorsan átcsusszantunk a gerenda mögé, és semmi. Egy ideig még volt 4 – 5 cs délről, aztán elhalt az is. Most olvashatatlan az ég is és a képernyő is. Az ég nem mutat semmit, a képernyőn lévő, meg … Ez is a vitorlázás része.”