Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Spirit of Hungary BWR – a Nagy-Ausztrál öböl (angolul: Great Australian Bight) alatt – Conrad Colman hajónaplója 2015.02.18.

Pozíció: 44 fok 42’ Dél, 116 fok 37 Kelet. Ki az Indiaiból, be a …..? Emlékszem, nekem 18 napba telt, hogy keresztül menjek az Indiai-óceánon a Global Ocean Race-en.

Két hét alatt, helyenként szembeszélben verekedve át magunkat, elhagytuk az Indiai-óceánt.

Emlékszem, nekem 18 napba telt, hogy keresztül menjek az Indiai-óceánon a Global Ocean Race-ben. A 40 méter hosszú Banque Populaire, mely a világ legnagyobb óceáni versenyzésre kitalált trimaránja, szintén 18 nap alatt haladt át, csak ők Európából indultak, én meg Fokvárosból a 40 lábasammal! Ők folytatták a rekord-állítást egy 45 napos non-stop földkerüléssel, szóval annyira nem érzem rosszul magam, hogy lehagytak.

Szóval elhagytuk az Indiai-óceánt, de hol vagyunk most? A Déli-Csendes csak Új-Zéland után kezdődik, mi most éppen a Nagy-Ausztrál öböl (angolul: Great Australian Bight) alatt vitorlázunk. Hogy ez micsoda? Úgy hangzik mintha vagy egy szendvicses gyorséttermi lánc lenne, vagy egy kiálló fogú szépség, akinek sürgősen mennie kell a fogszabályzóhoz. A “Méretes-Ausszi harapás” …. öö.. vagyis Nagy-Ausztrál öböl egy hatalmas öböl, egy kivágás Ausztrália déli partjából, mely biztosan az Antarktisz egy részéhet tartozott még több millió éve, amikor még Gondwana Land-ként össze voltak olvadva.

Szóval itt vagyunk, min is haladtunk át? Ezeket a non-stop földkerülő versenyeket tipikusan úgy lehet jellemezni, mint “A Három Nagy Fok” körüli verseny. A Jóreménység-fok és a Horn-fok egyértelmű, melyek tiszteletre méltóan jelzik az afrikai és az amerikai kontinens végeit. A harmadik a Leeuwin-fok, Ausztrália dél-nyugati sarkában. Bár ez egyrészt nem a legdélibb pont — mert az a Tasmán Whale Head —, másrészt pozíciónktól 600 mérfölddel északra nem is túl lényeges az útvonalunk szempontjából. Ez csak egy jel az út szélén, és ha már észre kell vennünk, akkor már beszélhetnénk az új-Zélandi Déli-fokról, Madagaszkárról, vagy a Húsvét-szigetekről is!

Végülis mindegy, ez is egy mérföldkő a versenyben, még akkor is, ha az Új-Zéland és Ausztrália közti rivális viszony nem engedi, hogy “nagy fokként” ismerjem el. Még 11.000 mérföld van hátra, nemrég hagytuk el az elméleti félidőt. Mostantól minden nap közelebb visz az otthonhoz, illetve a szülővárosomhoz Auckland-hez, az elszeparált Auckland-szigetekhez, ami alatt pár napon belül haladunk majd el.

C.C.