Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Spirit of Hungary – Fa Nándor Február 1-i hajónaplója – életpályája eddigi legjobb sebesség-rekordjával

Tegnap megfutottuk életem legjobb 24 óráját. Kellemes elégtétel a feszültségben töltött napokért…390 SM-t jöttünk, ami 16,25 cs-s átlag. …”déli” gúnyát húztam magamra, … még a múltból. Van velem néhány ruhadarab, ami már 92-ben is jól szolgált.

FA N: Napló: 02 01, 08 00, GMT reggel

Ugyan előjelzésszerűen csökken a szél, és lassan mögénk fordul, de egyelőre tartjuk a tempót. Az utolsó mért szakasz átlaga 16,2 cs. A szél 30 – 35 cs, 315° TWD-ről. C visszahúzta a solentet a stay helyett és így is 23-akat szörfözünk. Szürke, szitáló esős időre ébredtem, először húztam “déli” gúnyát magamra, mert fáztam. Ez egy belül szőrős, kívül szélfogó anyagú ujjatlan overál, még a múltból. Van velem néhány ruhadarab, ami már 92-ben is szolgált és jól szolgált. Az alvás teljes ruházatban – a vízhatlan nélkül – hótaposó csizmában, meleg sapkában. Van egy pár alvó-zoknim, muszáj cserélni, mert a csizmában használatos folyamatosan vizes.

Pont a Jóreménység foka alatti szakaszon teljesen le kell majd húzódnunk a zárt zóna határára, mert ott marad talán egy átjáró, hogy ne ragadjunk bele a fölöttünk kialakuló magasnyomásba. Ha hinni lehet a jövőben, akkor könnyû D-i széllel fogad bennünket majd az Indiai-óceán úgy másfél nap múlva.

Tegnap megfutottuk életem legjobb 24 óráját. Kellemes elégtétel a feszültségben töltött napokért. Korábban, előző hajóimmal is voltak igazán jó periódusaim, de sohasem tartottak ki 24 óráig. Az eddigi 326 SM-es rekordhoz képest most 390 SM-t jöttünk, ami 16,25 cs-s átlag. Bravó Spirit of Hungary, ezt egyszer majd megünnepeljük!
A napi rekordhoz képest eltörpül, de megér egy említést, hogy az elmúlt 72 órában 1051 SM-et futottunk, ami pedig 14,15 cs-s átlag, ha jól számoltam.

Lefeleztük a hátrányunkat az előttünk haladó hajóhoz mérve. Volt, amikor több, mint 800 SM-el voltak előttünk, ez most 410 SM és remélem lesz még kevesebb is, bár most mi épp kifutunk a szélből, ők pedig kapnak egy frisset. Sebaj, van előttünk még három óceán!

Pár szelet margarinos, lekváros kenyeret reggeliztem egy bögre feketekávéval, ez mindig jólesik. Azt kalkulálom fejben szabadon, hogy ezek a finomságok, mint margarin, lekvár, mogyorókrém talán a Horn-fokig tartanak ki. Onnan haza, bár hosszú lesz még, de bármivel beérem. Mondjuk sajtos makaróni teával, vagy currys csirke kávéval.
Ha nagy ritkán van egy kevés olvasásra való időm, akkor most Márai Sándor Ulysses néven írt Vasárnapi Krónikáit olvasom, amik annak idején a Szabad Európa Rádióból jöttek át…(az emberiség súlyos morális felelősségéről bővebben egy későbbi könyvben…)

Sok zenét hallgattam, de sajnos elromlott a kis fülesem, vagyis alighanem csak a töltője, de most egyre megy. Utoljára Csajkovszkij II. zongoraversenyét hallgattam nagy élvezettel az éjszakában, Isten csillagos ege alatt. Most “no more music”.

Folyamatosan gyengül a szelünk. Először kireffeltünk egyet, aztán reachert húztunk, amit 3 óra elteltével most A3-ra váltunk. Már csak 20 cs-s szelünk van és az is nagyon hátulról, 290 TWD. Az előjelzés szerint valamennyinek maradnia illenék.

16 25 GMT-kor a pozíciónk 43° 52,12′ S, 012° 06,6′ E. Lassan a hazai hosszúságra érkezünk.