Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Spirit of Hungary – Fa Nándor hajónapló 2015.01.21.

01.21. 12 00 GMT, itt de. 10 körül.

Szerencsésnek tűnik a tegnap reggeli irányválasztásunk. Ma reggelre, a most levett előjelzés szerint kialakult tőlünk Ny-ra egy nagy kiterjedésű magasnyomású buborék. Ha tartjuk az irányt, vagy a Ny-i opciót választjuk, most hosszú időre beragadtunk volna. Ma reggelre így is erősen lelassultunk a zóna szélében.

Ahogy haladunk előre ezen az irányon térben és időben, tőlünk jobbra is és balra is nagy kiterjedésű magasnyomások, szélcsendek épülnek fel. A két buborék között marad egy keskeny északias szélcsík, nekünk azon kell majd eltalálni másfél, két napig. Érdekes kötéltáncnak ígérkezik.

C most cseréli saját gyártású megerősített kapcsoló darabját az A2 gennaker és a zokni között, ami a másiknál elszakadt, mert a következő napokban főszerepet kap majd, csak azzal tudunk mélységet vitorlázni a hátszélben.
Hajnalra öltöznöm kellett , kint hűvösebbek kezdenek lenni az éjszakák.
Az ülő felemet sebesre marta a só, semmilyen pózban nem esik jól az ülés. A fejem rendben begyógyult, épp tegnap esett le róla a var, most a segedelmem következik az ápolásban. Az igazságnak része az is, hogy erősen lefogyott rólam a párna, közel van a csont az alsónadrághoz.

A navigációs fényeink teljesen megszűntek világítani. Először a hátsó fény játszott lidércest, hol világított, hol nem, most reggelre a két oldalsó is besötétedett. Semmiféle logikát nem fedezek fel a jelekből, szerintem nem kábel probléma, de részünkről kezelhetetlen. Az egyetlen megoldás az lenne, ha direktben rákötnénk az akkumulátorra őket, de ahhoz nincs kábelünk. Annyira bíztunk a rendszerben, hogy semmi elektromos tartalékunk nincs. Butaság, de most már ez van.
Viszont az árboclámpa még világít, azzal tudjuk helyettesíteni az alsókat.

Semmiféle hírünk nincs a többi hajóról a pozícióikat kivéve, így azt gondoljuk és reméljük, hogy náluk minden rendben van.
Most, ha kinézek, minden a passzátos kellék megvan, napsütés, bárányfelhők, kék ég, tiszta levegő, csak épp a szél hiányzik a képletből.
Jelenleg a 18° 01′ S, 31° 03′ W-en vagyunk, még jócskán a passzát zónában. 8 cs-s szélben 8 cs-val ballagunk D – DK-nek.

Most, hogy leesett a var a fejemről én is játszom egy hajvágás gondolatával. Ti, kik közelről ismertek, ne merjetek röhögni! Azt a keveset is le kell vágni. És borotválkozom. És vizet csinálunk és eszem.

üdv, FN