Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Spirit of Hungary újra vízen – Fa Nándorék kihajóztak Barcelonából.

Ma délelőtt 11.30-kor elhagyta a barcelonai FNOB kikötőt a Spirit of Hungary. Fa Nándor kihajózás utáni pár másodperces tudósítása szerint erős oldalszeles, de tiszta időjárásban, első lendületből 7,7 csomós sebességgel a nyílt vizen vitorláznak  Gibraltár felé.

A Barcelona World Race 2014-15 kétszemélyes földkerülő verseny sikeres teljesítését követően a Spirit of Hungary 60 lábas magyar hajó öt hónapos átépítési, felújítási munkái során, főszponzori támogató státuszról állapodott meg Fa Nándor a MOL Petrolkémiával.

Fa Nándor és csapata a barcelonai FNOB alapítvány támogatásával ipari kondíciók közt készítette fel a következő óceáni versenyre a magyar tervezésű és építésű Spirit of Hungary-t. Nándor és kormányostársa (co-skipper) Perényi Péter Gibraltártól 2000 mérföld nyílt óceáni kvalifikációt teljesítenek az Azori-szigetek kerülésével a Transat Jacques Vabre 2015 óceánátkelő verseny Le Havre-i rajtja előtt.

Az átépített magyar hajó új báziskikötője a Les Sables d’Olonne (Fr.) lesz, innen rajtol 2016. novemberében az Imoca széria csúcs versenye, a Vendée Globe non-stop szóló verseny, amelyet 1992-93-ban Fa Nándor előkelő ötödik helyezésével az első nem-franciaként teljesített, ezzel bekerült a világ legrangosabb szólóvitorlázói közé. Az IMOCA óceáni verseny széria legközelebbi verseny: TJV2015. rajt:La Havre október 25. Cél. Itaiai (Brazilia)

Mol közlemény: MOL Petrolkémia Fa Nándor fő támogatója lett

Budapest, 2015. szeptember 17.

A legsikeresebb magyar óceáni vitorlázó, Fa Nándor a most induló versenyszezonját a MOL-csoportba tartozó MOL Petrolkémia Zrt. támogatásával kezdi. A Spirit of Hungary hajó kapitánya októberben, a Transat Jacques Vabre transzatlanti óceán átkelő versenyen vesz részt társával. A versenyek közül azonban a legnagyobb kihívást az egy év múlva, 2016 novemberében induló Vendée Globe egyszemélyes, megállás és külső segítség nélküli földkerülő verseny jelenti számára.

A MOL számos sikeres sportoló és csapat szponzora, többek közt Szilágy Áron vívó, Kozák Danuta és Dudás Miklós kajakos, Vajda Attila kenus, Gyurta Dániel úszó, Michelisz Norbert autóversenyző, Babos Tímea teniszező, valamint a MOL-Pick Szeged kézilabda- és a Videoton FC labdarúgó csapatának támogatója.

A MOL által támogatott Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a versenyfelkészülési fázisokban segíti Fa Nándor és csapatának munkáját. A Spirit of Hungary európai versenyhelyszínein, a kihajózás felkészítési fázisaiban, a versenyek rajtjánál, illetve esetenként szakszemélyzettel biztosítja a befutókat. A rajt előtt a szakszolgálat emberei nyújtanak segítséget a hajó biztonsági eszközeinek részletes ellenőrzésében, felszerelésében, illetve az óceáni versenyek nyomkövetőrendszereinek segítségével követik a vitorlázó útját

A 61 esztendős legendás vitorlázó, hajótervező és hajóépítő idén negyedszer kerülte meg a Földet a Barcelona World Race IMOCA óceáni vitorlásverseny teljesítésével.