Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

TJV 2015. november 11 – az IMOCA60′ győztes befutása – Itajai (Brazília) – PRB győzelem!

TJV 2015 – MEGTELT a TJV 2015 PÓDIUM! GRATULÁLUNK! BRAVO a GYŐZTESEKNEK, BRAVO RIOU és SEB! LE HAVRE  (Fr) – ITAJAI (Brazilia) – Fa Nándor mondatai (audio) a győztes befutása reggelén. A “Kávé útja” az óceáni vitorlázás egyik legnevezetesebb Atlanti-óceáni versenye – az IMOCA győzelemre vitorlázó hajó a PRB, kormányos: Vincent Riou, co-skipper: Sebastien Col (Fr).

A PRB az idei TJV IMOCA kategória győztese! 

GRATULÁLUNK a PRB SKIPPEREINEK, VINCENT RIOUNAK és SEBASTIEN COLNAK, a BANQUE POPULAIRE párosnak, ARMEL LE CLÉAC’HNAK és ERWAN TABARLYNAK, valamint a QUEGUINER skippereinek YANN ELIESNEK és CHARLIE DALINNAK! NAGY FUTAM VOLT! Jó szelet kívánunk a mezőny további befutóinak! (photo TJV official)

A TJV 2015 IMOCA kategória első három helyezettjének teljesítménye:

1/PRB 17 nap 00 óra 22 perc 24 mp

2/BANQUE POPULAIRE 17 nap 08 óra 29 perc 09 mp

3/ QUEGUINER 17 nap 10 óra 01 perc 23 mp

Fa Nándor, a Spirit of Hungary Imoca 60′ kormányosa összegezte az IMOCA győztes befutójának reggelén a versenyt. (audio©mixpress)

Transat Jacques Vabre 2015 – pár mondatban az IMOCA győztes befutó előtt  – rgy kis visszapillantás a győzelemre vitorlázó párosról:

Az Imoca győztes PRB versenyének utolsó előtti napján Andi Robertson, a TJV2015 angol írója így tudósított a mezőny vezető hajóiról és szkippereiről:

“A 2015 Transat Jacques Vabre Imoca 60 lábas nyitott hajóosztályának vezető párosa, Vincent Riou és Sébastien Col tovább növelték előnyüket a befutás előtti utolsó versenynapon. Rio magasságát elhagyva több mint 20 mérföldet tettek meg a cél felé, így jelen pillanatban még 245 mérföldet kell vitorlázniuk az Itajaí-i győzelemig.

Itajaí magasságáig a duó klasszikus védekező pozíciót vett fel az őket üldöző Banque Populaire-rel, Armel Le Cléac’h-sal és Erwan Tabarly-val szemben. A lehető legtovább igyekeznek egy csapáson haladni, mielőtt meghauzolnak és ráfordulnak a célvonalra. “Maradj végig az ellenfél és a célvonal között” … mondaná a legtöbb vitorlás edző, mely most a PRB esetében helyes alapelvnek bizonyult.

Riou számára ez a második Transat Jacques Vabre győzelem az Imoca osztályban. Szólóvitorlázók, akik kétszer győztek egytestű hajóosztályban a TJV-n: Yves Parlier 1993-ban, és 1997-ben Eric Tabarly-val. A háromszoros győztes Jean Pierre Dick 2005-ban és 2007-ben nyert egymás után.

Riou igazán magabiztos lehetett Col-lal az oldalán, hiszen Sébastien Col Franciaország egyik legsikeresebb match-race vitorlázója. Riou azért választotta Col-t, mert rendkívül sokoldalú vitorlázó: egyben kormányos, stratéga és taktikus. Olyan skipper, akinek jó érzéke van ahhoz, hogyan kell egy egytestű hajóval gyorsan menni és gyorsnak is maradni – mondta a 2004-2005-ös Vendée Globe győztes Vincent Riou. Col 2011-ben François Gabart-ral volt már Transat Jacques Vabre-on negyedik (Macif) és hatodik helyet szerzett 2007-ben Kito de Pavant-nal (Groupe Bel). Idén Riou-val már megnyerték a Rolex Fastnet versenyt.”

Szerző: Andi Robertson (fordítás – forrás TJV sajtóanyagok)

A HAJÓ specifikációja / TJV 2015 weboldal adatai szerint:

Class: IMOCA
Sail number: FRA 85
Length: 18,28 m
Beam: 5,5 m
Home port: Les Sables d’Olonne
Designer: Verdier / VPLP
Yard: CDK
Year of launch: Mars 2010
Upwind sail surface: 320 m²
Downwind sail surface: 600 m²
Source of onboard energy:

PRB – HAJÓ ÉS SKIPPEREK – adatok a TJV hivatalos oldalán