Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Vendée Globe sajtótájékoztató – Paris 2016 szeptember

A 2016-17 évi, nyolcadik Vendée Globe bemutató sajtótájékoztatóját rendezték meg szeptember 14-én, Párizsban, a Francia Tőzsde gyönyörű épületében.

A nagy számú nemzetközi média képviselői előtt mind a 29 skipper bemutatkozott, majd Yves Auvinet, a SAEM Vendée elnöke ismertette a földkerülő verseny legfontosabb eseményeit. Október 15-én nyit a verseny faluja Les Sables d’Olonne Port Olona kikötőjében, a rajt november 6-án, a szokásoknak megfelelően 13.02-kor lesz, a startpisztoly ezúttal Albert, monacói herceg kezében dördül majd el.

„A verseny szabálya rendkívül egyszerű, és egyben túlmutat a non-stop, külső segítség igénybevétele nélküli földkerülésen. Ez egy mérhetetlenül népszerű verseny, amely nyitott és egyben  lehetőséget ad arra is, hogy mindenki osztozzon a vitorlázók álmában.” Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Yves Auvinet a sajtótájékoztatót.

53 nappal a rajt előtt, valamint egy hónappal a verseny falu nyitása előtt az esemény lehetőséget adott a Vendée Globe alapelveinek a bemutatására csakúgy, mint az újdonságok, változások megismertetésére. Az útvonal természetesen nem változott, a rajt és a cél Les Sables d’ Olonne-ban lesz, közben nyugatról keletre vitorlázva, a három nagy fokot – Jóreménység, Leeuwin, Horn – balról elhagyva kell a Földet megkerülni. Újdonság a virtuális jégkapuk alkalmazása, amelyeket az aktuális műholdfelvételek alapján jelölnek majd ki. Ezek alapvető célja a versenyzők biztonsága, a jeges területektől való távoltartása.

A nyolcadik Vendée Globe egy igazi digitális eseménnyé vált. A verseny honlapján mindenki végigkövetheti a hajókat akár háromdimenziós képeken is, de az új alkalmazások is letöltésre készen várják az érdeklődőket. Természetesen a Vendée Globe-ot valamennyi közösségi oldalon is megtaláljuk. A 25 ezer négyzetméteres verseny faluba több százezer látogatót és több, mint ezer újságírót várnak idén is.

fordítás a VG2016 kiadvány alapján: Mérei Tamás

Galéria a Vendée Globe hivatalos képanyagából:

vg2016-press-paris-sept_-official-_photo_image-r-1600-1200-2