Vendée Globe  
93 nap 22 óra 52 perc

Vendée Globe Village SOH IMOCA 60 – vitorlázás fotózás október 27 – 30 kép és hang – riport Les Sables d’Olonneból

Spirit of Hungary  – Fa Nándor – egyre közelebb a Vendée Globe földkerülő szóló vitorlásverseny rajtja, november 6-án 29 hajó indul a világ legkeményebb vitorlás versenyén. 10 ország versenyzői, a mezőny mintegy kétharmada francia – és még mindig nem sikerült megtörni egyetlen nemzetnek sem a 60 lábas földkerülő versenyek során a francia győzelmi hegemóniát  – beszámolók a Vendée Globe faluból.

Okt. 30. Egy hét múlva rajtol a Vendée Globe – hangfelvétel Fa Nándorral a Vendée Globe falu történéseiről  a Spirit of Hungary fókuszából.

A versenyt megelőző időszakban – hivatalos fotózás – helikopteres fotó-film program – most épp ilyen könnyűszeles időjárási viszonyok közt, amit az alábbi galériákban csak ízelítőül mutatunk. A képek az SOH  kisérőmotorosából készültek.

Az alábbi galéria már a Spirit of Hungary  Vendée Globe-os “új ruháját” mutatja

1/ GALÉRIA – photo©C.Favreau/ SOH/ N.FA

A Vendée Globe fotó-film csapatának hivatalos képei a Vendée Globe weboldaoln lesznek láthatók.


2/ GALÉRIA

SOH Imoca Ocean Masters skipper Nándor Fa sailing photo_mixpress Vendée Globe 27th Oct. 2016.


Okt, 29. 3 kérdés Fa Nándorhoz – Vendée Globe website – interjú fordítás

Már harminc éve, hogy Fa Nándor utoljára elindult a Vendée Globe-on. Most egy saját maga tervezte és építette hajóval, harmadik alkalommal vág neki a távnak. A 63 éves, magyar vitorlázót kérdeztük:

Nándor, mi történt veled a hosszú távolléted alatt?

Normális életet éltem, mind mindenki a világon. A családommal, gyermekeimmel és persze a vállalkozásommal foglalkoztam. Sikerült egy olyan céget alapítanom Magyarországon, amely termékeivel még itt is találkozhatunk. Mindenhova exportálunk, ez büszkeséggel tölt el. Viszont a legfontosabbak számomra a gyermekeim. Fontosabbak, mind a személyes ambícióim. Azaz inkább a családommal voltam, mind hogy visszatérjek a Vendée Globe-ra.

De most, hogy gyermekeim már felnőttek, nem otthon élnek, ismét sok idő jut saját magamra. Így aztán elhatároztam, hogy ha lehet, visszatérek. A hajó építése két évig tartott és pontosan olyan lett, amilyennek elképzeltem. Gyors, stabil, biztonságos és megbízható.

Nem szerelted fel a hajódat a bajuszokkal, mi ennek az oka?

A szabályok változásakor a hajóm tervei már készen voltak és épp indultak az építési munkálatok. Nem lett volna lehetséges ekkora változást beépíteni a tervbe. A legújabb hajók már teljesen mások. Még az is lehet, hogy ezúttal akár túl messzire mentek. Boldog lennék, ha sikerülne 90 nap alatt körbeérnem. Érdekel, milyen kifutni egy bajuszos hajóval is, de azt a felelősséget, hogy a Déli-óceánokon és egyáltalán, az egész Vendée Globe-on egy ilyen hajóval induljak nem vállalnám. A legfontosabb, hogy az ember befejezze a versenyt.

Miért akartál mindenképp visszatérni a Vendée Globe-ra?

A családomon és a vállalkozásaimon kívül a vitorlázás érdekel a legjobban az életben. Életem legszebb pillanatait a Vendée Globe-nak köszönhetem. Ez a csúcsa a vitorlázásnak. Nem akarok panaszkodni, mint egyesek, hogy már elmúltam 60 éves. Még mindig tele vagyok energiával, motivációval. Ez pedig a legnagyobb kihívás a világon…


Mr Jacques Ruchaud a napokban otthonában látta vendégül Fa Nándort, majd egyik  este meglepetésként  fiával és családjával ki is látogatott a Spirit of Hungary pontonjához. Mr Ruchaud üzletemberként is, és a Les Sables d’Olonne város vezetésében vállalt feladataival hangsúlyos szerepet jászott az első négy Vendée Globe rendezésben. Motorcsónak versenyzőként pedig végigversenyezte Európa vizeit. (a képen látható kis piros makett az egyik sikeres versenyhajója) Köszönjük Jacques-nak és a Ruchaud családnak, hogy meglátogatták a magyar hajót és Nándort. Caroll Ruchaudnak, hogy a kikötőben hajót védő fenderekkel megajándékozta Nándort.


Okt. 27. TBS FRANCE -VENDÉGEK a Spirit of Hungary fedélzetén – a SOH és Fa Nándor szakmai partnerei újságírókkal, fotós és videó munkatársakkal érkeztek.